Krem z pieczonej papryki i pomidorów |
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 średnie marchewki
- 2-3 ząbki czosnku (ilość wg uznania)
- 1 puszka pomidorów (w sezonie najlepiej użyć świeżych pomidorów , najlepiej podłużnych)
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 800 ml bulionu
- sól , pieprz
- 1/2 łyżczeczki suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina papryczki chili (ilość wg uznania)
- oliwa do smażenia
- koperek do dekoracji (użyłam mrożonego)
Wykonanie:
Paprykę pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temp. 200 C (na brzegach powinna mocno ściemnieć). Przestudzić.Cebulę wraz z czosnkiem oraz papryczką chili pokroić w kostkę i podsmażyć.
Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Paprykę obrać (skórka sama mi odeszła) , marchew pokroić w grubszą kostkę i wszystko razem chwilkę poddusić. Po chwili dodać do tego puszkę pomidorów lub świeże pomidory (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki).
Warzywa podlać przygotowanym wcześniej bulionem i wszystko razem pogotować do uzyskania miękkości.
Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy: suszoną bazylię, sól, pieprz, słodką paprykę , lubczyk oraz cukier. Wszystkie składniki razem zblenderować na gładki krem i podawać. Zupa ma lekko słodkawy smak, jednak jej aromat jest dość wyraźny dzięki papryczce chili i pieczonej papryce.
Krem najlepiej podawać udekorować koperkiem wraz z utartą mozzarellą i gorącymi grzankami. Choć równie pysznie smakuje z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.
W sezonie najlepiej użyć do przygotowania kremu świeżych pomidorów, najczęściej używam do niej pomidory typu LIMA. Z resztą te pomidory najlepiej nadają się również na przetwory.
Warzywa podlać przygotowanym wcześniej bulionem i wszystko razem pogotować do uzyskania miękkości.
Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy: suszoną bazylię, sól, pieprz, słodką paprykę , lubczyk oraz cukier. Wszystkie składniki razem zblenderować na gładki krem i podawać. Zupa ma lekko słodkawy smak, jednak jej aromat jest dość wyraźny dzięki papryczce chili i pieczonej papryce.
Krem najlepiej podawać udekorować koperkiem wraz z utartą mozzarellą i gorącymi grzankami. Choć równie pysznie smakuje z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.
W sezonie najlepiej użyć do przygotowania kremu świeżych pomidorów, najczęściej używam do niej pomidory typu LIMA. Z resztą te pomidory najlepiej nadają się również na przetwory.
Smacznego :-)
krem z pieczonej papryki i pomidorów |
Kobietki wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz