Naleśniki wytrawne |
Naleśniki uwielbiam od dziecka to jedno z tych dań, które mogłabym chyba jeść codziennie, czy to na słodko ,czy na wytrwanie, trudno się zdecydować które są lepsze. To bardzo proste danie, które można podawać na różne sposoby, dzięki temu z pewnością się szybko nie znudzą. Można je podawać na obiad, kolację czy jako przekąskę kiedy spodziewamy się gości.
Naleśniki wytrawne zapiekane z serem
Naleśniki - przepis podstawowy:
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody mineralnej lub zwykłej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- olej do smażenia
Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, mleko oraz wodę gazowaną (lub zwykłą).Całość wymieszać mikserem, dodać 2 łyżki oleju i znów zamieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę wody. Odstawić na 10 minut. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej, tak by nie przywierały.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju do smażenia, nalewać ciasto tak by powstała cienka warstwa naleśnika. Smarzyć z jednej i drugiej strony do lekkiego zarumienienia. Naleśniki najlepiej przewracać długą wąską łopatką , można również je podrzucać energicznie do góry i przerzucać na drugą stronę, ale to już duże wyzwanie :-)
Z tego przepisu otrzymamy ok 10 cienkich naleśników.
Nadzienie do naleśników:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 30 dkg sera żółtego do utarcia i zapiekania
- kilka plasterków szynki lub innej wędliny
- łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Cebulę obrać i pokroić w kostkę , pieczarki umyć i pokroić. Patelnię rozgrzać wrzucić na początek same pieczarki , po chwili powinny zacząć puszczać wodę , którą najlepiej odlać. Po usunięciu nadmiaru wody, dodać olej do smażenia , dodać cebulę i wszystko chwilkę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Szynkę , czy inną wędlinę pokroić w grubszą kostkę i dodać do smażących się warzyw. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku (ilość wg. uznania).
Na tarce o małych oczkach utrzeć żółty ser.
Do usmażonych, ale wciąż ciepłych naleśników nakładać farsz z pieczarek, szybki i cebulki , a następnie wszystko oprószyć serem żółtym. Naleśniki zwijać w rulon lub trójkąty i układać w naczyniu żaroodpornym jeden koło drugiego, pod koniec oprószyć wszystkie pozostałością sera żółtego. Wstawić na nagrzanego wcześniej piekarnika (180 stopni ) i zapiekać ok 15 minut , aż ser się roztopi , a naleśniki lekko zarumienią.
Na tarce o małych oczkach utrzeć żółty ser.
Do usmażonych, ale wciąż ciepłych naleśników nakładać farsz z pieczarek, szybki i cebulki , a następnie wszystko oprószyć serem żółtym. Naleśniki zwijać w rulon lub trójkąty i układać w naczyniu żaroodpornym jeden koło drugiego, pod koniec oprószyć wszystkie pozostałością sera żółtego. Wstawić na nagrzanego wcześniej piekarnika (180 stopni ) i zapiekać ok 15 minut , aż ser się roztopi , a naleśniki lekko zarumienią.
Smacznego :)
2 komentarze:
bardzo apetyczny obiadek!
Ja także uwielbiam naleśniki od dziecka :) I wciąż najbardziej smakują mi te robione przez mamę.
Z pieczarkami i serem to moje odkrycie zeszłego roku, i coś, co stało się momentalnie jednym z moich ulubionych połączeń :)
Prześlij komentarz