sobota, 30 marca 2013

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa


Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , 
spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów  :-) 

A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :)



Babka cytrynowa 
Składniki: 
- 30 dkg mąki pszennej 
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 mały proszek do pieczenia
- 6 jajek
- 150 g margaryny
- 1-2 cytryny 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 25 dkg cukru
- kilka kropelek aromatu migdałowego

Wykonanie: 
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na gładką masę. Cytrynę sparzyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Dodać do utartej masy wraz z kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Do białek dodać szczyptę soli i ubić  na sztywno. Dodać sodę i proszek do pieczenia. Przesiać mąki i  powoli dodawać, cały czas mieszając na małych obrotach mikserem. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować.

Lukier :
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka wody
Sok z połowy cytryny  wycisnąć i dodać do cukru pudru , energicznie wymieszać , dodać łyżeczkę wody. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Polukrować babkę i odstawić do zastygnięcia. 

Babka cytrynowa



4 komentarze:

Daria pisze...

wygląda naprawdę smacznie :)

Konwalie w kuchni pisze...

Pięknych i radosnych świąt!:)

toPestka! pisze...

cudna! Wesołych Świąt!:)

Marta pisze...

pyszna babeczka, takiej mi w tym roku brakowało

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...