Babka cytrynowa |
Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych ,
spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-)
A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :)
Babka cytrynowa
Składniki:
- 30 dkg mąki pszennej
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 mały proszek do pieczenia
- 6 jajek
- 150 g margaryny
- 1-2 cytryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 25 dkg cukru
- kilka kropelek aromatu migdałowego
Wykonanie:
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na gładką masę. Cytrynę sparzyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Dodać do utartej masy wraz z kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać sodę i proszek do pieczenia. Przesiać mąki i powoli dodawać, cały czas mieszając na małych obrotach mikserem. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować.
Lukier :
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka wody
Sok z połowy cytryny wycisnąć i dodać do cukru pudru , energicznie wymieszać , dodać łyżeczkę wody. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Polukrować babkę i odstawić do zastygnięcia.
Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować.
Lukier :
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka wody
Sok z połowy cytryny wycisnąć i dodać do cukru pudru , energicznie wymieszać , dodać łyżeczkę wody. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Polukrować babkę i odstawić do zastygnięcia.
4 komentarze:
wygląda naprawdę smacznie :)
Pięknych i radosnych świąt!:)
cudna! Wesołych Świąt!:)
pyszna babeczka, takiej mi w tym roku brakowało
Prześlij komentarz