Brioszka z morelowym nadzieniem |
Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta,
Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje. Inspiracje do upieczenia brioszek znalazłam w książce "Wypieki" (moje ostatnie odkrycie) i na blogu Kwestia Smaku .
Brioszka drożdżowa |
Leniwa niedziela :) Brioszka drożdżowa z morelowym nadzieniem
- 3 jajka
- 370 g mąki tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 170 g miękkiego masła
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 50 g cukru
- ulubiony słoik dżemu lub konfitury (ja użyłam domowej konfitury morelowej)
przygotowanie |
Wykonanie:
Z drożdży wykonać rozczyn czyli: do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże,dodać po 1 łyżeczce cukru, 1 łyżeczce mąki i wszystko razem wymieszać, a następnie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Po wyrośnięciu , do większej miski przesiać mąkę, sól ,dodać cukier i rozczyn i jajka. Drewnianą łyżką wszystko wymieszać i wyrabiać ręką ok 10 minut.
Wszystko można również wyrabiać mieszadłami od robota kuchennego ok 5 minut. Następnie porcjami dodawać miękkie masło i wyrabiać dokładnie by się dokładnie wchłonęło. Wyrabiaj dokładnie, aż do uzyskania miękkiego bardzo elastycznego ciasta , które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia przez ciasto objętości. Można również przykryć folią ciasto i odstawić do lodówki na 12 godzin (np. na noc , sama w to nie mogłam uwierzyć, ale ciasto przez noc również podwoi swoją objętość).
Brioszka w piekarniku |
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Każdą brioszkę posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem (można również posypać płatkami migdałowymi czy wykonać kruszonkę - przed posmarowaniem żółtkiem). Piec 25-30 minut, mniej więcej w połowie pieczenia gdyby wierzch był już odpowiednio zarumieniony, uchylić szybko piekarnik i bułkę nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić brioszkę do ostudzenia na metalową kratkę.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć przestudzonym bułeczką też niczego nie brakuje.
Na wierzchu można posypać cukrem pudrem lub wykonać sos waniliowy czy polukrować.
Smacznego :-)
Brioszka z sosem waniliowym |
Miłego niedzielnego popołudnia :-)
11 komentarzy:
Ślicznie wyrosła!
...a jaka była pyszna, ha! ;)
Ale pięknie wygląda, super wyrosła pewnie jest pyszna.
Wspaniała, taka puszysta. Musi być bardzo smaczna :))
Wygląda świetnie...Obserwuję i zapraszam do mnie :)
dziękuję :) z pewnością odwiedzę :)
oj tak :) polecam :)
oj tak :)
:)))
dziękuję :)
ostatnio zrobiłam coś bardzo podobnego tez z nadzieniem :)
Prześlij komentarz