Batony musli |
Batoniki musli |
W ramach wiosennej diety postanowiłam zrobić zdrowe, pożywne batoniki musli, te sklepowe mnie nie przekonują, czytając ich skład głowa zaczyna boleć. Ze zdrowiem niewiele mają wspólnego, mnóstwo w nich cukrów i składników, które ciężko wymówić. Te wykonane samodzielnie w domu są z pewnością mniej kaloryczne, a przy tym mamy pewność co jest w nich w środku. Batoniki takie możemy wykonać właściwie z dowolnych składników, takich które akurat mamy pod ręką czy też mamy na nie ochotę. Przepis ten znalazłam na blogu Kasi Klich i od razu postanowiłam go wypróbować, oczywiście nieco go zmodyfikowałam. Batoniki nie są zbyt słodkie, a głównie o to mi chodziło. Idealne na popołudniową przekąskę czy przegryzkę w pracy.
batoniki |
Domowe batoniki musli wg przepisu K.Klich
Składniki:
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 50 g fig suszonych
- 50 g pestek z dyni
- 50 g ziaren sezamu
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g otrębów pszennych
- 50 g płatków owsianych
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g miodu
- 50 g orzechów
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
formowanie masy |
Wykonanie:
Składniki można użyć wg uznania, ja akurat te miałam pod ręką.
Suszone owoce pokroić w drobną kosteczkę. Migdały rozdrobnić na miał w blenderze, orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do głębokiej miski i dokładnie połączyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem. Połączone składniki wykładać na blachę i uformować kwadrat o grubości ok 1-1,5 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni ) i piec ok 15-20 minut (do lekkiego zarumienienia ). Pozostawić do wystygnięcia, a następnie pokroić w prostokątne batoniki. Z pewnością to szybka, zdrowa i smaczna przekąska :-)
Smacznego!
Batoniki musli |
13 komentarzy:
aach... uwielbiam :) póki co mam spory zapas słodyczy od zająca ale jak się ich pozbędę od razu lecę do kuchni robić batoniki lub ciasteczka z musli
domowe batoniki *-* z pewnością zdrowsze i pyszniejsze ;D
Wyglądają super. ;)
Świetne do zabrania do pracy, czegoś takiego często mi brakuje!
Fajne, ja tez takie uwielbiam, domowe, wlasnej roboty:-) Najlepsze i najzdrowsze!
Wyglądają cudnie i bardzo zdrowo
dokładnie, zgadzam się :)
dziękuję :)
oj tak idealna przegryzka w pracy czy w szkole:)
oj czyli Zając się spisał :)
dawno nie robiłam, ale uwielbiam w różnych wersjach, idealna przekąska do pracy!
Tymcio już całkiem zdrów, dziękuję!
Własnie takie batonki mnie interesują jako przekąska.
Zauważyłam , że jest tu dużo ciekawych przepisow.Kasia
Prześlij komentarz