Zdarza się, że potrzebujemy przyrządzić coś szybko jako przekąskę- np. gdy oczekujemy gości i szykujemy już dość czasochłonne główne danie, lub gdy sami chcemy poczuć "odrobinę luksusu"- i świetnie gdy taka przekąska będzie wykwintna i robiąca wrażenie, a jednocześnie prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.
Oto jedna z propozycji na pyszną i wykwintną przystawkę.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca)
- ciasto francuskie mrożone
- żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia)
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Ciasto francuskie rozmrażamy. Szparagi myjemy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki
2. Szparagi kładziemy na talerzu, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem.
3. Z ciasta wycinamy kwadraty o boku 8-10cm. Na każdym kładziemy plasterek szynki.
4. Na szynkę ukośnie (po ukosie kwadratu) kładziemy po 2-3 szparagi, posypujemy środek obficie tartym serem.
5. Szparagi i ser z przodu owijamy najpierw w szynkę, a następnie zlepiamy dokładnie ciasto pośrodku.
6. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy ok. 15- 18 minut, do zrumienienia się ciasta.
Pyszności...smacznego!
Oryginalny przepis zaczerpnęliśmy z bloga Kwestia Smaku
2 komentarze:
Na taką przekąske to ja sie piszę przez duże P :-)
Szynkę parmeńską to ja bym mógł jeść i jeść. Może ze względu na nią skuszę się i skorzystam z przepisu. ;>
Prześlij komentarz