niedziela, 11 czerwca 2017

Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską


 SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ


Zdarza się, że potrzebujemy przyrządzić coś szybko jako przekąskę- np. gdy oczekujemy gości i szykujemy już dość czasochłonne główne danie, lub gdy sami chcemy poczuć "odrobinę luksusu"- i świetnie gdy taka przekąska będzie wykwintna i robiąca wrażenie, a jednocześnie prosta w wykonaniu i mało czasochłonna. 

Oto jedna z propozycji na pyszną i wykwintną przystawkę.


Składniki:

- pęczek zielonych szparagów
- szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca)
- ciasto francuskie mrożone
- żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia)
- sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Ciasto francuskie rozmrażamy. Szparagi myjemy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki
2. Szparagi kładziemy na talerzu, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. 
3. Z ciasta wycinamy kwadraty o boku 8-10cm. Na każdym kładziemy plasterek szynki.
4. Na szynkę ukośnie (po ukosie kwadratu) kładziemy po 2-3 szparagi, posypujemy środek obficie   tartym serem.
5. Szparagi i ser z przodu owijamy najpierw w szynkę, a następnie zlepiamy dokładnie ciasto pośrodku.
6. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy ok. 15- 18 minut, do zrumienienia się ciasta. 

Pyszności...smacznego! 

Oryginalny przepis zaczerpnęliśmy z bloga Kwestia Smaku




2 komentarze:

Justyna pisze...

Na taką przekąske to ja sie piszę przez duże P :-)

Paweł Mąka pisze...

Szynkę parmeńską to ja bym mógł jeść i jeść. Może ze względu na nią skuszę się i skorzystam z przepisu. ;>

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...