poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Bułki kajzerki



Składniki na 12 sztuk:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 15 gram drożdży świeżych
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła




Sposób przygotowania :


1. Zrobić rozczyn z drożdży (drożdże rozkruszyć dodać łyżkę mąki oraz cukier), pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 20 minut.
Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem ze świeżych drożdży. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości ok 70 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na 30 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem naciąć.

Piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190 stopniach. Wyjąć i wystudzić na kratce






Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...