Krem cukiniowo-dyniowy |
Zupa: Krem cukiniowo-dyniowy
Jedna z ulubionych moich zup-kremów , przygotowałam ją w pierwszych dniach jesieni.
Gęsta, sycąca i niezwykle aromatyczna z dodatkiem kremowego serka topionego. Musicie ją koniecznie wypróbować !
Składniki:
- 1 l bulion
- 2 średnie cukinie
- 1/2 kg dyni
- 2 średnie cebule
- kremowy serek topiony (opakowanie 100 g)
- 3 duże ząbki czosnku
- świeże zioła : szałwia , lubczyk, tymianek
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem lekko podsmażyć na 2 łyżkach oliwy w dużym garnku. Cukinię dokładnie umyć , pokroić wraz ze skóra w grube talarki i dodać do smażącego się czosnku i cebuli.
Do tego dodać kawałki świeżej dyni (może być również mrożona) i wszystko razem ok 10 minut smażyć. Następnie zalać przygotowanym wcześniej bulionem.Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Gotować aż warzywa lekką zmiękną. Dodać kremowy serek topiony i wszystko razem zmiksować blenderem. Następnie przyprawić resztą przypraw wg. uznania. Gotować jeszcze ok 15 minut.
Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany oraz przygotowanymi wcześniej grzankami czy też groszkiem ptysiowym.
Smacznego :-)
1 komentarz:
bardzo lubię, na taką pogodę najlepszy obiad!
Prześlij komentarz