niedziela, 29 września 2013

Zupa: krem cukiniowo-dyniowy

Krem cukiniowo-dyniowy



Zupa: Krem cukiniowo-dyniowy



Jedna z ulubionych moich zup-kremów , przygotowałam ją w pierwszych dniach jesieni. 
Gęsta, sycąca i niezwykle aromatyczna z dodatkiem kremowego serka topionego. Musicie ją koniecznie wypróbować ! 

Składniki: 

  • 1 l bulion 
  • 2  średnie cukinie 
  • 1/2 kg dyni 
  • 2 średnie cebule
  • kremowy serek topiony (opakowanie 100 g) 
  • 3 duże ząbki czosnku 
  • świeże zioła : szałwia , lubczyk, tymianek 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy 

Cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem lekko podsmażyć  na 2 łyżkach oliwy w dużym garnku. Cukinię dokładnie umyć , pokroić wraz ze skóra w grube talarki i dodać do smażącego się czosnku i cebuli. 
Do tego dodać kawałki świeżej dyni (może być również mrożona) i wszystko razem ok 10 minut smażyć. Następnie zalać przygotowanym wcześniej bulionem.Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Gotować aż warzywa lekką zmiękną. Dodać kremowy serek topiony i wszystko razem zmiksować blenderem. Następnie przyprawić resztą przypraw wg. uznania. Gotować jeszcze ok 15 minut. 
Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany oraz przygotowanymi wcześniej grzankami czy też groszkiem ptysiowym. 

Smacznego :-) 




1 komentarz:

Marta pisze...

bardzo lubię, na taką pogodę najlepszy obiad!

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...