Zapiekanka z cukinią i ziemniakami
Składniki :
- 800 g ziemniaków
- 300 g surowego boczku
- 600 g cukinii ( może być mieszana zielona i żółta )
- 6 łyżek śmietany kremówki 30 %
- 1 większy pomidor
- 10 dkg sera żółtego do utarcia
- 1 całe jajko
- świeża bazylia
- sól , pieprz , ulubione suszone zioła , gałkę muszkatołową
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju do podsmażenia boczku
Wykonanie :
Piekarnik nagrzać do 180 stopni , ziemniaki oskrobać i pokroić w grubsze plastry. A następnie przełożyć do garnka , zalać wodą , lekko osolić i zagotować (po zagotowaniu wody , gotować ok 5 minut ). Gotować aż ziemniaki będą miękkie , ale się nie rozpadały.
Cukinię pokroić w plastry , rozłożyć na blaszce , lekko skropić oliwą i przyprawić pieprzem , solą i ziołami. Cukinię grillować w piekarniku ok 10 minut , tak aż lekko się podrumieni.
Surowy boczek , pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oleju.
Pomidory pokroić w grube plastry.
Ugotowane ziemniaki , odcedzić i lekko przestudzić. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić. Wyłożyć warstwę ziemniaków , jeden koło drugiego. Na to wyłożyć część pomidorów pokrojonych w grube plastry. Dodać połowę usmażonego boczku , wszystko przykryć plastrami ugrillowanej cukinii. Na wierz wszystko posypać utartym żółtym serem. Wykonać jeszcze jedną identyczną warstwę.
Jajko ubić ze śmietaną , łyżkę sosu sojowego oraz pozostałe przyprawy. Polać delikatnie po zapiekance.
Całość zapiekać ok 25-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz