czwartek, 6 sierpnia 2015

Ogórki meksykańskie






Ogórki meksykańskie 


2,5 kg małych ogórków
4 łyżki soli

Zalewa :
·         1 główka  czosnku
·         1 łyżeczka chili
·         40 dkg cukru
·         8 łyżek oleju
·         1 ½ szklanki octu

Ogórki pokroić na grubsze plasterki  ok. 1,5 cm grubości.
Zasolić  warstwami na ok. 6 godzin- odlać wodę.
Następnie po 6 godzinach zalać przygotowaną zalewą  i znów odstawić do lodówki na 12 godzin.
Po 12 godzinach przekładać ogórki do słoików i zalewać zalewą.

Pasteryzować ok. 5 minut. 

środa, 5 sierpnia 2015

Zapiekanka z cukinią



Zapiekanka z cukinią i ziemniakami 

Składniki : 

  • 800 g ziemniaków 
  • 300 g surowego boczku 
  • 600 g cukinii  ( może być mieszana zielona i żółta ) 
  • 6 łyżek śmietany kremówki 30 %
  • 1 większy pomidor 
  • 10 dkg sera żółtego do utarcia 
  • 1 całe jajko 
  • świeża bazylia 
  • sól , pieprz , ulubione suszone zioła , gałkę muszkatołową 
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju do podsmażenia boczku 
Wykonanie : 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni , ziemniaki oskrobać i pokroić w grubsze plastry. A następnie przełożyć do garnka , zalać wodą , lekko osolić i zagotować (po zagotowaniu wody , gotować ok 5 minut ). Gotować aż ziemniaki będą miękkie , ale się nie rozpadały. 
Cukinię pokroić w plastry , rozłożyć na blaszce , lekko skropić oliwą i przyprawić pieprzem , solą i ziołami. Cukinię grillować w piekarniku ok 10 minut , tak aż lekko się podrumieni. 
Surowy boczek , pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oleju. 
Pomidory pokroić w grube plastry. 
Ugotowane ziemniaki , odcedzić i lekko przestudzić. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić. Wyłożyć warstwę ziemniaków , jeden koło drugiego. Na to wyłożyć część pomidorów pokrojonych w grube plastry. Dodać połowę usmażonego boczku , wszystko przykryć plastrami ugrillowanej cukinii. Na wierz wszystko posypać utartym żółtym serem. Wykonać jeszcze jedną identyczną warstwę. 
Jajko ubić ze śmietaną , łyżkę sosu sojowego oraz pozostałe przyprawy. Polać delikatnie po zapiekance. 
Całość zapiekać ok 25-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. 

Smacznego :-) 


Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...