poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Sos słodko kwaśny do słoików


Sos słodko-kwaśny z cukinii i papryki do słoików


Składniki: 

● 1 kg czerwonej papryki

● 1 kg cebuli

● 3 kg cukinii
● 1,5 szkl. octu
● 1 kg cukru
● 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
● 1 łyżka słodkiej papryki
● 1 łyżka ostrej papryki
● 1 łyżka curry
● sól
● pieprz
● 2 łyżki przyprawy do spaghetti
● 1 łyżka bazylii

Sposób przygotowania

1.
Paprykę i cukinię myjemy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, cebule obieramy. Warzywa kroimy (cukinię ze skórką) w dużą kostkę, posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzamy.
2.
Warzywa przekładamy do garnka. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.
3.Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy ok 10 minut. Idealny w zimie do makaronu. 

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...