Ostatnio bardzo zaniedbałam bloga, ale mam nadzieję że niebawem się poprawię choć nie wiem czy będzie to takie proste zwłaszcza ,że za 2 miesiące powiększy nam się rodzinka :-) i z pewnością przybędzie obowiązków.
Dzisiaj przygotowałam do obiadu młodą kapustę z koperkiem wg. przepisu mojej mamy , smakuje tak jak lubię :-)
Przepis jest niezwykle prosty, a kapusta zachowuje swój smak i aromat i przy tym jest lekka gdyż nie ma zbędnych dodatków.
młoda kapusta z dodatkiem koperku |
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku (można ciut mniej, ilość wg uznania)
- cebula
- 1-2 łyżki mąki w zależności od wielkości kapusty
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- olej ok 1-2 łyżki
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz , kminek ewentualnie inne ulubione przyprawy
Kapustę umyć , pokroić na ćwiartki , a następnie poszatkować lub jeśli ktoś nie posiada szatkownicy w w miarę drobno pokroić. Przekładamy do garnka z łyżką oleju , lekko podsmażamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy szklankę wody i na wolnym ogniu dusimy. Cebulę obieramy , kroimy i lekko podsmażamy , a następnie dodajemy do niej mąkę i chwilkę razem smażmy cały czas mieszając. Tak usmażoną cebulę wraz z dodatkiem mąki dodajemy do kapusty , dokładnie mieszamy. Lekko solimy , dodajemy liść laurowy, ziele angielskie , kilka ziarenek pieprzu. Wszystko wymieszać i dusić aż kapusta zmięknie , a woda lekko wyparuje , przyprawić solą , pieprzem , kminkiem oraz świeżo posiekanym koperkiem.
Tak przygotowana kapusta idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami. Pychotka , gorąco polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz