środa, 28 maja 2014

Młoda kapusta z koperkiem



Ostatnio bardzo zaniedbałam bloga, ale mam nadzieję że niebawem się poprawię choć nie wiem czy będzie to takie proste zwłaszcza ,że za 2 miesiące powiększy nam się rodzinka :-) i z pewnością przybędzie obowiązków. 
Dzisiaj przygotowałam do obiadu młodą kapustę z koperkiem wg. przepisu mojej mamy , smakuje tak jak lubię :-) 
Przepis jest niezwykle prosty, a kapusta zachowuje swój smak i aromat i przy tym jest lekka gdyż nie ma zbędnych dodatków. 
młoda kapusta z dodatkiem koperku

Składniki: 
  • główka młodej kapusty 
  • pęczek koperku (można ciut mniej, ilość wg uznania)
  • cebula
  • 1-2 łyżki mąki w zależności od wielkości kapusty
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 
  • olej ok 1-2 łyżki 
  • łyżka soku z cytryny 
  • sól, pieprz , kminek ewentualnie inne ulubione przyprawy
Kapustę umyć , pokroić na ćwiartki , a następnie poszatkować lub jeśli ktoś nie posiada szatkownicy w  w miarę drobno pokroić. Przekładamy do garnka z łyżką oleju , lekko podsmażamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy szklankę wody i na wolnym ogniu dusimy. Cebulę obieramy , kroimy i lekko podsmażamy , a następnie dodajemy do niej mąkę i chwilkę razem smażmy cały czas mieszając. Tak usmażoną cebulę wraz z dodatkiem mąki dodajemy do kapusty , dokładnie mieszamy. Lekko solimy , dodajemy liść laurowy, ziele angielskie , kilka ziarenek pieprzu. Wszystko wymieszać i dusić aż kapusta zmięknie , a woda lekko wyparuje , przyprawić solą , pieprzem , kminkiem oraz świeżo posiekanym koperkiem. 
Tak przygotowana kapusta idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami. Pychotka , gorąco polecam. 





Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...