piątek, 30 maja 2014

Zupa z botwinki z fasolką

o

Zupa z botwinki z fasolką 


Składniki:

  • garstka drobnej fasolki 
  • 3-4 ziemniaki 
  • pęczek botwinki 
  • 1 marchewka
  • łyżeczka octu
  • skrzydełko z indyka
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy : kilka ziarenek pieprzu , sól , liść laurowy , majeranek , vegeta.
  • śmietana do zabielenia
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej , a na drugi dzień ugotować do miękkości.
Skrzydełko z indyka zagotować w garnku z zimną wodą , usunąć szumowiny , a następnie dodać ziele angielskie , pieprz ,łyżeczkę vegety,  marchew pokrojoną w kostkę  i pogotować do miękkości mięsa.Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę  i dodać z ugotowaną wcześniej fasolką do gotującego się wywaru. Botwinkę dokładnie wypłukać , buraczki obrać i pokroić w grubszą kostkę , a botwinkę w drobne ok 1 cm paseczki.. Wrzucić do gotującego bulionu i gotować wszystko razem ok 7-10 minut, Po tym czasie dodać łyżeczkę octu tak by barszczyk nie stracił później koloru. Zupę doprawić solą , pieprzem , majerankiem i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Dodatkowo można zabielić śmietaną. Tak ugotowaną zupę z botwinki podawać z ugotowanym jajkiem lub można zjeść również samą. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...