Zupa z botwinki z fasolką
Składniki:
- garstka drobnej fasolki
- 3-4 ziemniaki
- pęczek botwinki
- 1 marchewka
- łyżeczka octu
- skrzydełko z indyka
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- przyprawy : kilka ziarenek pieprzu , sól , liść laurowy , majeranek , vegeta.
- śmietana do zabielenia
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej , a na drugi dzień ugotować do miękkości.
Skrzydełko z indyka zagotować w garnku z zimną wodą , usunąć szumowiny , a następnie dodać ziele angielskie , pieprz ,łyżeczkę vegety, marchew pokrojoną w kostkę i pogotować do miękkości mięsa.Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę i dodać z ugotowaną wcześniej fasolką do gotującego się wywaru. Botwinkę dokładnie wypłukać , buraczki obrać i pokroić w grubszą kostkę , a botwinkę w drobne ok 1 cm paseczki.. Wrzucić do gotującego bulionu i gotować wszystko razem ok 7-10 minut, Po tym czasie dodać łyżeczkę octu tak by barszczyk nie stracił później koloru. Zupę doprawić solą , pieprzem , majerankiem i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Dodatkowo można zabielić śmietaną. Tak ugotowaną zupę z botwinki podawać z ugotowanym jajkiem lub można zjeść również samą. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz