knedle z truskawkami |
Coś pysznego i słodkiego dla tych małych i dużych dzieci z okazji dzisiejszego święta :-)
Knedle z truskawkami
Składniki:
- ok 600-700 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 większe jajko
- po szczypcie soli i cukru
- ok 500-600 g truskawek
Wykonanie:
Ugotować obrane ziemniaki i przestudzić , a następnie przecisnąć przez praskę.
Na podsypaną mąką stolnicę przełożyć ziemniaki , zrobić w nich dołek i dodać mąkę , jajko , szczyptę soli i cukru. Składniki dokładnie wymieszać dłońmi i wyrobić energicznie ciasto.
Powinno być jednolite i lekko klejące. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć nożem na kawałki i formować okrągłe placuszki. Do środka dodawać truskawkę i formować kulki.
Jeśli truskawki są zbyt duże można dodawać po pół. Zagotować wodę w większym garnku , lekko osolić i wrzucać knedle. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. Po ugotowaniu wyciągać łyżką cedzakową , a następnie podawać np. ze śmietaną i cukrem , śmietaną i zmiksowanymi truskawkami , czy też innymi ulubionymi składnikami. Pychotka :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz