niedziela, 1 czerwca 2014

Knedle z truskawkami


knedle z truskawkami



Coś pysznego i słodkiego dla tych małych i dużych dzieci z okazji dzisiejszego święta :-) 



Knedle z truskawkami 

Składniki: 
  • ok 600-700 g ugotowanych ziemniaków 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 większe jajko 
  • po szczypcie soli i cukru
  • ok 500-600 g truskawek 


Wykonanie:

Ugotować obrane ziemniaki i przestudzić , a następnie przecisnąć przez praskę. 
Na podsypaną mąką stolnicę przełożyć ziemniaki , zrobić w nich dołek i dodać mąkę , jajko , szczyptę soli i cukru. Składniki dokładnie wymieszać dłońmi i wyrobić energicznie ciasto. 
Powinno być jednolite i lekko klejące. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć nożem na kawałki i formować okrągłe placuszki. Do środka dodawać truskawkę i formować kulki. 
Jeśli truskawki są zbyt duże można dodawać po pół. Zagotować wodę w większym garnku , lekko osolić i wrzucać knedle. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. Po ugotowaniu wyciągać łyżką cedzakową , a następnie podawać np. ze śmietaną i cukrem , śmietaną i zmiksowanymi truskawkami , czy też innymi ulubionymi składnikami. Pychotka :-) 

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...