czwartek, 12 czerwca 2014

Domowy dżem truskawkowy



Dżem truskawkowy - najprostszy 

dżem truskawkowy 
Składniki:

  • 4 kg truskawek 
  • sok z wyciśniętej cytryny 
  • 2 i 1/2 opakowania cukru żelfix 3:1

Przygotowanie: 
  • Rozpoczynamy od dokładnego umycia i obrania ze szypułek truskawek , kroimy je na pół i wrzucamy do dużego garnka
  • myjemy cytrynę i wyciskamy z niej sok 
  • rozgotowujemy truskawki ,tak by pozostały w nich większe kawałki (nam taki dżem najbardziej smakuje) , co jakiś czas mieszając 
  • im dłużej gotujemy tym dżem będzie gęstszy , ponieważ odparowuje sok z truskawek
  • dodajemy sok z cytryny , cukier żelfix i wszystko dokładnie mieszamy 
  • gotujemy jeszcze razem dosłownie chwilkę , a następnie gorący jeszcze dżem nakładamy do świeżo wyparzonych słoików. 
  • dżemu nie musimy już pasteryzować

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...