Dżem truskawkowy - najprostszy
dżem truskawkowy |
- 4 kg truskawek
- sok z wyciśniętej cytryny
- 2 i 1/2 opakowania cukru żelfix 3:1
Przygotowanie:
- Rozpoczynamy od dokładnego umycia i obrania ze szypułek truskawek , kroimy je na pół i wrzucamy do dużego garnka
- myjemy cytrynę i wyciskamy z niej sok
- rozgotowujemy truskawki ,tak by pozostały w nich większe kawałki (nam taki dżem najbardziej smakuje) , co jakiś czas mieszając
- im dłużej gotujemy tym dżem będzie gęstszy , ponieważ odparowuje sok z truskawek
- dodajemy sok z cytryny , cukier żelfix i wszystko dokładnie mieszamy
- gotujemy jeszcze razem dosłownie chwilkę , a następnie gorący jeszcze dżem nakładamy do świeżo wyparzonych słoików.
- dżemu nie musimy już pasteryzować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz