papryka faszerowana |
- 8-10 papryk ( podobnej wielkości ,u mnie akurat czerwone )
- szklanka ugotowanego ryżu
- 600 g mielonego mięsa
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- pęczek pietruszki
- 1 większa cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- tymianek
- papryka słodka mielona
- oliwa z oliwek
- szklanka bulionu
Ryż gotujemy na półtwardo. Cebulę wraz z czosnkiem siekamy w kostkę i podsmażamy,aż lekko się przyrumienią. Dodajemy mięso mielone i chwilkę razem smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy , czerwoną fasolkę oraz kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem , słodką papryką oraz tymiankiem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i również dodajemy go do przygotowanego farszu. Z papryk odkrawamy delikatnie górę tak by nam się nie rozpadła, środki drążymy. Farsz nakładamy do wydrążonych papryk i układamy w naczyniu żaroodpornym , na dno którego dodajemy odrobinę bulionu. Papryki pieczemy w temp. 180 stopni ok 45-60 minut.
SMACZNEGO :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz