środa, 11 czerwca 2014

Biszkopt ptasie mleczko z truskawkami i galaretką





Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 

Tym razem coś na lekkiego na słodko, idealnego na tak upalne dni :-)

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 12 dkg cukru
  • 16 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do ubitego białka cukier oraz żółtka. Następnie ubić wszystko na jednolitą masę , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na tortownicę (obłożoną folią lub papierem do pieczenia). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni. 



Składniki na ptasie mleczko: 

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 
  • 3 galaretki w różnych kolorach 
  • 2 galaretki truskawkowe 
Rozpuścić osobno 3 galaretki każdą w 250 ml wody (szklanka). Pozostawić do stężenia (gęstość śmietany). Mleko skondensowane podzielić na 3 części , każdą z części ubić i dodać tężejącą galaretkę , a następnie wylewać na biszkopt. Czynność powtarzać z każdą z części. Następnie na ostatniej piance ułożyć umyte i pokrojone truskawki. 
Truskawkowe galaretki rozpuścić w 750 ml wody i pozostawić do stężenia ,a następnie wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki , najlepiej na całą noc. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...