Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką
Tym razem coś na lekkiego na słodko, idealnego na tak upalne dni :-)
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 12 dkg cukru
- 16 dkg mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do ubitego białka cukier oraz żółtka. Następnie ubić wszystko na jednolitą masę , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na tortownicę (obłożoną folią lub papierem do pieczenia). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Składniki na ptasie mleczko:
Składniki na ptasie mleczko:
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 galaretki w różnych kolorach
- 2 galaretki truskawkowe
Rozpuścić osobno 3 galaretki każdą w 250 ml wody (szklanka). Pozostawić do stężenia (gęstość śmietany). Mleko skondensowane podzielić na 3 części , każdą z części ubić i dodać tężejącą galaretkę , a następnie wylewać na biszkopt. Czynność powtarzać z każdą z części. Następnie na ostatniej piance ułożyć umyte i pokrojone truskawki.
Truskawkowe galaretki rozpuścić w 750 ml wody i pozostawić do stężenia ,a następnie wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki , najlepiej na całą noc. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz