poniedziałek, 9 marca 2015

Zapiekanka z boczkiem, cebulą i białym serem


Kiedy nie macie czasu  na gotowanie, a na obiad trzeba coś przygotować to polecam właśnie takie błyskawiczne danie.

Zapiekany makaron z białym serem i boczkiem 

Składniki:
  • 250 g makaronu np tagliatelle
  • kostkę białego sera (koniecznie tłustego) 
  • 25 dkg surowego boczku 
  • cebula 
  • sól, pieprz 
Makaron gotujemy al dente , zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie drobno kroimy cebulę oraz boczek. Na suchej patelni podsmażamy boczek, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i dalej smażymy aż do zrumienienia cebuli. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego ,następnie układamy usmażony boczek wraz z cebulką , całość posypujemy rozkruszonym białym serem. Wszystko przyprawiamy solą i dość obficie pieprzem , ewentualnie ulubionymi ziołami. 
Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i danie zapiekamy ok 10 minut. 
 Dekorujemy danie zieloną bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego :-) 

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...