Kiedy nie macie czasu na gotowanie, a na obiad trzeba coś przygotować to polecam właśnie takie błyskawiczne danie.
Zapiekany makaron z białym serem i boczkiem
Składniki:
- 250 g makaronu np tagliatelle
- kostkę białego sera (koniecznie tłustego)
- 25 dkg surowego boczku
- cebula
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente , zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie drobno kroimy cebulę oraz boczek. Na suchej patelni podsmażamy boczek, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i dalej smażymy aż do zrumienienia cebuli. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego ,następnie układamy usmażony boczek wraz z cebulką , całość posypujemy rozkruszonym białym serem. Wszystko przyprawiamy solą i dość obficie pieprzem , ewentualnie ulubionymi ziołami.
Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i danie zapiekamy ok 10 minut.
Dekorujemy danie zieloną bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz