Karkówka duszona |
Gdy pojawia się temat karkówki, zazwyczaj od razu myślimy o przygotowaniu jej na grillu, lub upieczenia w całości w piekarniku. Ja jednak chciałem spróbować czegoś nieco innego- a że efekt okazał się bardzo zadowalający- przepis zapisuję i przytaczam:)
Duszona karkówka z cebulką
- 1kg karkówki
- 3-4 duże cebule
- olej do smażenia, sól, pieprz
Sos:
- 500ml przecieru pomidorowego
- łyżka stołowa musztardy
- łyżka stołowa pikantnego ketchupu
- łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka octu
- łyżeczka sosu sojowego lub maggi
Mięso
kroimy w plastry grubości ok. 1,5cm, delikatnie rozbijamy przez folię,
posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy krótko, po ok. 1 minucie z obu
stron na dość dużym ogniu, po czym przekładamy do naczynia
żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra lub plastry i posypujemy nią mięso.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą, polewamy nim mięso i cebulę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w 200 stopniach.
Prawda że proste? A efekt zaskakująco dobry- soczyste, ale kruche mięsko rozpływa się w ustach...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz