wtorek, 10 marca 2015

Duszona karkówka z cebulką

Karkówka duszona 
Gdy pojawia się temat karkówki, zazwyczaj od razu myślimy o przygotowaniu jej na grillu, lub upieczenia w całości w piekarniku. Ja jednak chciałem spróbować czegoś nieco innego- a że efekt okazał się bardzo zadowalający- przepis zapisuję i przytaczam:)

Duszona karkówka z cebulką

Składniki:


  • 1kg karkówki
  • 3-4 duże cebule
  • olej do smażenia, sól, pieprz

Sos:

  • 500ml przecieru pomidorowego
  • łyżka stołowa musztardy
  • łyżka stołowa pikantnego ketchupu
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka sosu sojowego lub maggi
Mięso kroimy w plastry grubości ok. 1,5cm, delikatnie rozbijamy przez folię, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy krótko, po ok. 1 minucie z obu stron na dość dużym ogniu, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra lub plastry i posypujemy nią mięso.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą, polewamy nim mięso i cebulę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w 200 stopniach.

Prawda że proste? A efekt zaskakująco dobry- soczyste, ale kruche mięsko rozpływa się w ustach...






Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...