wtorek, 21 kwietnia 2015

Sos tatarski



Sos tatarski, smaczny i lubiany przez Polaków, przygotować jest niezwykle łatwo. Istnieje też duża dowolność jeśli chodzi o składniki i ich proporcje do niego używane, zależne od indywidualnych smaków i gustów. Jedyne, bez czego porządny sos tatarski obejść się nie może żadną miarą, to: grzybki marynowane, ogórki kiszone i majonez. Co do reszty składników, przepisów jest wiele.
Oto moja propozycja:

Składniki:

  •  nieduży słoiczek leśnych grzybów marynowanych (ew. pieczarek)
  •  dwa duże ogórki kiszone (ew. konserwowe)
  • dwie solidne łyżki stołowe majonezu (tylko Kielecki!) 
  •  2 jajka ugotowane na twardo
  •  kilkanaście cebulek marynowanych perłowych
  • kilka pędów szczypiorku
  • łyżka stołowa śmietany 18%
  • łyżka stołowa jogurtu naturalnego
  • łyżeczka gładkiej, niezbyt ostrej musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  •  łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku


Grzybki, ogórek, cebulkę, jajka i szczypiorek kroimy bardzo drobno (lub lepiej, używamy do tego rozdrabniacza). Dodajemy majonez, śmietanę, jogurt, musztardę, miód i sok z cytryny, mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe!

Przed spożyciem odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka, a lepiej kilkanaście godzin, by smaki się połączyły i przeniknęły.


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...