Sos tatarski, smaczny i lubiany przez Polaków, przygotować jest niezwykle łatwo. Istnieje też duża dowolność jeśli chodzi o składniki i ich proporcje do niego używane, zależne od indywidualnych smaków i gustów. Jedyne, bez czego porządny sos tatarski obejść się nie może żadną miarą, to: grzybki marynowane, ogórki kiszone i majonez. Co do reszty składników, przepisów jest wiele.
Oto moja propozycja:
Składniki:
- nieduży słoiczek leśnych grzybów marynowanych (ew. pieczarek)
- dwa duże ogórki kiszone (ew. konserwowe)
- dwie solidne łyżki stołowe majonezu (tylko Kielecki!)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilkanaście cebulek marynowanych perłowych
- kilka pędów szczypiorku
- łyżka stołowa śmietany 18%
- łyżka stołowa jogurtu naturalnego
- łyżeczka gładkiej, niezbyt ostrej musztardy
- pół łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Grzybki, ogórek, cebulkę, jajka i szczypiorek kroimy bardzo drobno (lub lepiej, używamy do tego rozdrabniacza). Dodajemy majonez, śmietanę, jogurt, musztardę, miód i sok z cytryny, mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe!
Przed spożyciem odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka, a lepiej kilkanaście godzin, by smaki się połączyły i przeniknęły.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz