polędwiczki wieprzowe |
Dokonując przeglądu zamrażalnika znaleźliśmy ładną, nieco zapomnianą polędwiczkę wieprzową, jak również woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś z nich skonstruować...:)
Polędwiczki wieprzowe z grzybami
Składniki:
- 500g polędwiczek wieprzowych
- 200g grzybów leśnych
- 2 cebule
- bulion wołowy- kostka
- 150 ml czerwonego wina
- 2 łyżki stołowe śmietany
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy
- olej do smażenia
Wykonanie :
Polędwiczki kroimy na plastry ok. 1cm szerokie, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i marynujemy na min. godzinę w 100ml czerwonego wina.
Następnie obsmażamy na dużym ogniu z obu stron przez kilka minut na złoty kolor. Pozostałą winną marynatę zachowujemy.Na tej samej patelni podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę (do zeszklenia), nastęnie podsmażamy również przez kilka minut grzyby.
W garnku kostkę rosołową rozpuszczamy w 500ml wody, dodajemy zachowaną marynatę, cebulę, grzyby i polędwiczki, i przyprawiamy- czosnkiem zmiażdżonym w prasce, pieprzem, solą, tymiankiem i czerwoną papryką, dodając też łyżkę stołową sosu sojowego.
Całość dusimy na małym ogniu przez 25-30 minut, w trakcie dodając jeszcze 50 ml czerwonego wina, a pod koniec duszenia 2 łyżki śmietany.
Gotowe! Pycha:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz