kotleciki rybne |
Kotleciki rybne
Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”.
Składniki:
- 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj
- 1 czerstwa bułka
- bułka tarta do panierowania
- 1/2 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 cebula
- koperek
- szczypiorek
- czosnek
- przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi
- olej do smażenia
Sposób przygotowania :
Rybę oczyścić z ewentualnych ości. Zmielić w maszynce dwukrotnie na jednolitą masę. Bułkę namoczoną wcześniej w mleku przynajmniej przez godzinę, odcisnąć i dodać do masy rybnej. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor i dodać do masy.
Wbić jedno jajko, doprawić solą , pieprzem ,odrobiną maggi, koperkiem , czosnkiem (zmiażdżonym w prasce) i szczypiorkiem.. Uformować kotleciki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu.
Można podawać je z sosami, sadzonym jajkiem z dodatkiem sałaty czy pomidorów.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz