niedziela, 26 kwietnia 2015

Kotleciki rybne

kotleciki rybne
Kotleciki rybne

Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”.

Składniki:
  • 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj 
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta do panierowania 
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 jajko 
  • 1 cebula 
  • koperek 
  • szczypiorek 
  • czosnek 
  • przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania : 

Rybę oczyścić z ewentualnych ości. Zmielić w maszynce dwukrotnie na jednolitą masę. Bułkę namoczoną wcześniej w mleku przynajmniej przez godzinę, odcisnąć i dodać do masy rybnej. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor i dodać do masy. 
Wbić jedno jajko, doprawić solą , pieprzem ,odrobiną maggi, koperkiem , czosnkiem (zmiażdżonym w prasce) i szczypiorkiem.. Uformować kotleciki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu. 
kotleciki rybne

Można podawać je z sosami, sadzonym jajkiem z dodatkiem sałaty czy pomidorów.

Smacznego :-) 



Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...