wtorek, 17 stycznia 2017

Indyk faszerowany szpinakiem i serem feta

Indyk faszerowany szpinakiem i serem feta


Oboje z żoną bardzo lubimy szpinak we wszelkich postaciach. Jednak facet czasami chciałby zjeść jednocześnie coś konkretnego- czyli kawałek solidnego mięcha...Dobrym sposobem na połączenie tych oczekiwań będzie mięso faszerowane szpinakiem (i paroma dodatkami). Może być to schab- jednak lepiej w tym przypadku pasować będzie filet z indyka. A przyrządzić je można następująco:


INDYK FASZEROWANY SZPINAKIEM- SKŁADNIKI:

- 1 średniej wielkości filet z indyka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
-  pół kostki sera feta (ok 125- 150g)
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- mała papryczka chili lub szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- przyprawy- sól, pieprz, bazylia, czosnek suszony


INDYK FASZEROWANY SZPINAKIEM- WYKONANIE:

1. Filet z indyka rozkrawamy wszerz na jak najszerszy kawałek, i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. 


Porada: jeśli nie chcecie zbyt mocno rozbić mięsa, a szczególnie jeśli Wasze małe dziecko akurat śpi za ścianą;) i trzeba działać po cichu, lub chcecie po prostu uniknąć pryskania i pobrudzenia okolic blatu- mięso przez rozbijaniem można przykryć folią spożywczą jak na zdjęciu- wtedy można je delikatnie rozbijać nawet trzymając deskę w powietrzu...;)

Rozbite mięso smarujemy oliwą i posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy.

2. Na patelni podgrzewamy mrożony szpinak, czekając aż się rozmrozi, a następnie odparuje z niego nadmiar wody. 

3. Dodajemy do szpinaku bardzo drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek, pokrojony drobno i rozbity widelcem ser feta oraz posiekane drobno suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy. Dodajemy szczyptę bazylii, odrobinę soli i pieprzu, ew. dodatkowo czosnku suszonego. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy dodać nieco bardzo drobno posiekanej papryczki chili, ew. przyprawy pieprzu cayenne. Dusimy przez chwilę, pod koniec dodając 2 łyżki stołowe śmietany. Farsz nie może być jednak za rzadki, by nie rozlewał się potem na mięsie. W razie potrzeby dusimy jeszcze chwilę odparowując nadmiar wilgoci. 


4. Wykładamy farsz na środek mięsa, pozostawiając ok. 2cm na brzegach wolne od farszu.

5. Powoli zawijamy mięso w roladę, w miarę ściśle, lecz pilnując by farsz nam się nie wylewał. Obwiązujemy roladę nitką lub wkładamy do specjalnej siatki wędzarniczej. Umieszczamy w rękawie do pieczenia, podlewając odrobiną oliwy. 


6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Gotowe!

.
 Serwujemy po usunięciu nici, pokrojone na plasterki. 
 


Rolada wygląda bardziej apetycznie i estetycznie, jeśli nie miesza się szpinaku z fetą i pomidorami, a nakłada je na mięso warstwami. Jednak nam, szczerze mówiąc, smakuje bardziej w postaci "papki";)- łatwiej całośc doprawić i ocenić końcowy smak nadzienia....

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...