Krewetki z mango i ananasem |
Oboje z żoną bardzo lubimy krewetki podawane na wszelkie sposoby. I staramy się za każdym razem, gdy mają trafić na nasz stół, przyrządzić je odrobinę inaczej- by poznać wszystkie wersje smakowe i w pełni zgłębić ich potencjał:)
Tym razem postanowiłem zaszaleć zupełnie i nie kierować się żadnym sprawdzonym przepisem, czyli całkowicie zaeksperymentować. I muszę nieskromnie stwierdzić, że efekty tego eksperymentu były...całkiem, a nawet- bardzo udane:)
Patrząc na składniki można poczuć lekką konsternację, ale zapewniam- warto spróbować!
KREWETKI Z MANGO I ANANASEM- SKŁADNIKI:
- 200g średnich krewetek, np. vanamei, obranych z ogonkami
- 1 owoc mango
- połowa puszki ananasa w plastrach
- niewielki kawałek (ok. 3x3 cm)świeżego korzenia imbiru
- cebulki marynowane (5-6 małych cebulek)
- sok z 1 limonki
- łyżka miodu pszczelego
- sos sojowy
- sól, przyprawa curry, chili
- oliwa z oliwek na patelnię
- makaron świderki lub rurki
KREWETKI Z MANGO I ANANASEM- WYKONANIE:
1. Krewetki rozmrażamy, obieramy z ogonków, płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
2. Owoc mango obieramy, usuwamy zdrewniały środek i kroimy w średnią kostkę. Odsączone plastry ananasa kroimy na ćwiartki, podobnie marynowane cebulki przekrajamy w ćwiartki. Obieramy imbir i siekamy drobno.
3. Na patelni (najlepiej typu wok) rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodajemy krewetki. Wstępnie opiekamy, a gdy puszczą sok, zmniejszamy ogień do minimum. Soku nie odlewamy.
4. Dodajemy mango, ananasa, cebulki i imbir, całość dokładnie mieszamy, dusząc cały czas na małym ogniu.
5. Wyciskamy na to sok z limonki, dodajemy ok. łyżkę stołową sosu sojowego, łyżkę miodu pszczelego.
Po dodaniu każdego składnika całość oczywiście mieszamy.
6. Przyprawiamy niewielką szczyptą curry, jeszcze mniejszą szczyptą chili, dodajemy odrobinę soli.
Dusimy jeszcze chwilę wciąż na niewielkim ogniu.
7. Podajemy z ulubionym makaronem. Palce lizać!
UWAGA: najlepsze w tym przepisie jest to, że jest...uniwersalny smakowo. Czyli manipulując wg uznania proporcjami przypraw, możemy wyprowadzić smak potrawy w takim kierunku, jaki najbardziej lubimy:)
Imbir, curry i chili odpowiadają za ostrość potrawy, owoce i miód za jej słodycz, i to są główne dominanty smakowe, ale z pomocą sosu sojowego i soli możemy uczynić ją bardziej słoną, a sokiem z limonki i częściowo cebulkami- kwaśną.
Krewetki z mango i ananasem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz