zupa krem marchewkowo-pomidorowa |
Zupa krem marchewkowo-pomidorowa
Składniki :
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego
- 1,5l wywaru
- 1/2 kg marchwi
- puszka pomidorów
- przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma
Wykonanie :
Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody niż kaszy ).Posolić i ugotować ok 10- 12 minut od zagotowania , pod przykryciem na małym ogniu.
Czosnek i cebulę obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę , podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym , kiedy się lekko zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Razem wszystko delikatnie podsmażać , tak by czosnek się nie przypalił. Marchew obrać i pokroić w plastry , dodać cebuli i czosnku i razem chwilkę podsmażać. Po chwili dodać pomidory z puszki oraz zalać wszystko bulionem. Gotować ok 15 minut Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej kaszę , doprawić solą , pieprzem i kurkumą. Gotować kolejne 10 minut , po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować blenderem tak by powstała zupa krem. Zupę nalewać na talerze i udekorować keksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego :-)
2 komentarze:
Czy taką zupą można się najeść? :D Kurczę, nigdy do tak lekkich dań nie byłem przekonany, ale to pewnie jak większość męskich przypadków.
jak najbardziej, jak każdy krem jest ona wręcz bardzo sycąca. Zachęcamy do spróbowania!:-)
Prześlij komentarz