poniedziałek, 30 stycznia 2017

Zupa krem marchewkowo-pomidorowa

zupa krem marchewkowo-pomidorowa

Zupa krem marchewkowo-pomidorowa

Składniki :

  • 1 duża cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki kaszy jaglanej 
  • kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego 
  • 1,5l wywaru 
  • 1/2 kg marchwi 
  • puszka pomidorów 
  • przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma 
Wykonanie : 
Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody niż kaszy ).Posolić i ugotować ok 10- 12 minut od zagotowania , pod przykryciem na małym ogniu.

Czosnek i cebulę obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę , podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym , kiedy się lekko zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Razem wszystko delikatnie podsmażać , tak by czosnek się nie przypalił. Marchew obrać i pokroić w plastry , dodać cebuli i czosnku i razem chwilkę podsmażać. Po chwili dodać pomidory z puszki oraz zalać wszystko bulionem. Gotować ok 15 minut  Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej kaszę , doprawić solą , pieprzem i kurkumą. Gotować kolejne 10 minut , po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować blenderem tak by powstała zupa krem. Zupę nalewać na talerze i udekorować keksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego :-) 


2 komentarze:

Jerzy Baranowski pisze...

Czy taką zupą można się najeść? :D Kurczę, nigdy do tak lekkich dań nie byłem przekonany, ale to pewnie jak większość męskich przypadków.

Dominik pisze...

jak najbardziej, jak każdy krem jest ona wręcz bardzo sycąca. Zachęcamy do spróbowania!:-)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...