Makaron penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem feta
Składniki :
- pierś z kurczaka
- 200 g makaronu penne
- 4-5 ząbków czosnku
- 6-7 kawałków suszonych pomidorów
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- suszone oregano , sól, pieprz , przyprawa do kurczaka
- oliwa z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek
- ok 120 g sera feta
Wykonanie :
Makaron gotujemy al dente , odcedzamy . W tym czasie na patelni wok , podsmażamy fileta z kurczaka pokrojonego wcześniej w grubą kostkę i przyprawionego przyprawą do kurczaka. Kiedy kurczak się zarumieni , przekładamy go do oddzielnego naczynia i odstawiamy na bok. Na patelnię dodajemy łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i podsmażamy na niej lekko czosnek pokrojony w kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w grubsze kawałki i podsmażamy razem z czosnkiem. Dodajemy do tego usmażonego wcześniej fileta z kurczaka , wszystko razem delikatnie smażymy , cały czas mieszając. Następnie dodajemy ugotowany makaron penne. Szpinak opłukujemy i siekamy na grubsze kawałki , dodajemy na patelnię i smażymy , aż liście zwiędną. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
Na samym końcu dodajemy ser feta pokrojony w grubą kostkę i energicznie wszystko mieszamy i chwilkę jeszcze podsmażamy , aż ser zacznie się lekko roztapiać.
Smacznego :-)
2 komentarze:
Szkoda, że makaron wygląda na taki ciemny. W jasnej barwie prezentowałby się lepiej, ale i tak bym zajadała! :)
To jest makaron razowy, wygląda naturalnie. Smakuje moim zdaniem nawet lepiej niż zwykły, a przy tym jest zdrowszy...
Prześlij komentarz