Babka dyniowo-kokosowa |
Po wczorajszym wykonywaniu hummus z dyni pozostało mi jeszcze troszkę napoczętego puree z dyni, więc postanowiłam je dziś wykorzystać. Jakiś czas temu robiliśmy likier kokosowy i po zlaniu go pozostał mi kokos , żal było mi go wyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć go z dynią. Skoro zupa dyniowo kokosowa smakuje wyśmienicie to ciasto z pewnością nie powinno być gorsze. Zainspirowana różnymi przepisami na ciasto dyniowe stworzyłam aromatyczną babkę.
Babka dyniowo-kokosowa
Składniki: 300 g puree z dyni
3 jajka
50 g stopionego masła
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
150 g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
150 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Dynię pomieszać z wiórkami kokosowymi.,jajka oddzielić od białek. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem , dodać masło, powoli dynię pomieszaną z wiórkami kokosowymi.
Następnie wszystko razem powoli miksować, powoli dodając mąkę, proszek do pieczenia, sodę , cukier waniliowy , sok z wyciśniętej pomarańczy. Ubić pianę z białek i wszystko połączyć razem.
Wysmarować formę babki tłuszczem i obsypać bułką tartą. Babkę piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok 50 min.Ostudzić w formie.
Babkę można później udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz