Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Dżem dyniowo-pomarańczow |
Składniki:
1,5 kg obranej dyni
1 szklanka wody
3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze
sok z 1 cytryny
1/2 kg cukru trzcinowego (może być również biały - ilość wg uznania)
kawałek (około 1,5-2 cm) korzenia imbiru
Dynię przekroić i usunąć z niej gniazda nasienne,pokroić w grube plastry i obrać ze skórki , następnie zagotować na puree z 1 szklanką wody (co jakiś czas mieszając tak żeby nie przywarła do garnka).
Do otrzymanego puree dodajemy odrobinę utartego świeżego imbiru, ja dodałam ok 2 cm (ilość wg uznania ) i rozgotowujemy dalej. Myjemy pomarańcze, obieramy ze skórek i białej błonki , a następnie kroimy i wrzucamy do gotującej się dyni. Z cytryny wyciskamy sok i wszystko razem rozgotowujemy.
Kiedy pomarańcze rozpadną się na drobne kawałeczki. Dodać cukier i gotować aż osiągniemy konsystencje dżemu.
Gorący dżem przekładamy do wypasteryzowanych słoików, dokładnie zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia.
4 komentarze:
Bardzo fajny pomysł, musimy wypróbować.
p.s bardzo fajny blog, pomyślcie o obserwatorach
Dżemik smakuje wyśmienicie, polecam :) a
Dziękuję za podpowiedź, obserwatorzy już dodani i nieco zmian również naniesionych:) Dopiero zaczynamy tak więc jeszcze nie we wszystkich opcjach się odnajdujemy :)Pozdrawiam:)
Muszę wypróbowac ! :)
Dzis zrobilam, co prawda z 1/3 porcji ale wyszlo super, troszke za slodkie ale przeciez raz na jakis czas mozna sobie pozwolic na odrobine slodyczy :) Bardzo podoba mi sie Twoj blog i na pewno bede tutaj zagladac w poszukiwaniu domowych przetworow, poniewaz dopiero co zaczynam i szukam inspiracji :)
Prześlij komentarz