Składniki:
- 100g masła lub margaryny / można pół na pół
- 3 łyżki brązowego cukru (może być również biały)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 140g mąki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-120g płatków owsianych (u mnie płatki owsiane górskie)
- 3-4 duże łyżki kokosu
-
1/2 szklanki drobno posiekanych rodzynek (kokos jak i rodzynki można
dowolnie zastąpić np. żurawiną, śliwkami suszonymi, orzechami, kawałkami
czekolady tym co akurat macie pod ręką czy najbardziej lubicie :-) )
Wykonanie:
Masło(lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Następnie dodać powoli mąkę i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kokos, płatki owsiane i wszystko króciutko miksować.
Na samym końcu dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej pergaminem w równych odstępach od siebie. Uformowane kuleczki delikatnie rozpłaszczyć widelce lub łyżką na okrągłe ciasteczka.
Piec w ok 12-15 minut (do lekkiego zbrązowienia) w temperaturze 170 stopni. Zostawić do ostygnięcia. Polecam są naprawdę pyszniutkie :-)
Bon appétit
Ciasteczka Owsiane |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz