Słońce w końcu od rana świeci za oknem. Od paru dni w Krakowie zrobiło się nieco wiosenniej, w porównaniu do poprzednich dni.Za wiosną i promykami słońca tęsknili już chyba wszyscy, nawet fani aury zimowej.Mam nadzieję, że niebawem dostanę nieco więcej energii i w końcu zabiorę się za dawno odkładane sprawy. Od początku tygodnia chodziła za mną lekka, pożywna i przede wszystkim zielona zupka- krem. Tym razem postawiłam na brokuła w połączeniu z porem. Jadłam kiedyś pyszną zupę krem z samego pora i tak mi zasmakowała, że teraz postanowiłam połączyć te dwa warzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę.
Zupa-krem brokułowo-porowa
Składniki:
- 1 brokuł
- 3-4 łodygi pora
- 1 dużą cebulę
- 2-3 ziemniaki
- natka pietruszki
- 1l bulionu warzywnego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka zielonej czubrycy
- łyżeczka suszonego lubczyku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Por (tylko łodygę) umyć i pokroić w grubsze paski.Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę i to samo uczynić z cebulą.W dużym garnku przesmażyć ziemniaki wraz z porem,cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy. A następnie dodać różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby) i dodać do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania wyciągnąć parę różyczek brokuła, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem i przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym lubczykiem,zieloną czubrycą i łyżeczką sosu sojowego. Wszystkie składniki zamieszać. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać nieco wody i chwilkę jeszcze wszystko pogotować.
Zupę podawać z grzankami przyozdobioną różyczkami brokuła i natką pietruszki. Smacznego :-)
2 komentarze:
Z czubrycą i lubczykiem ? Pycha
Przepis bardzo apetyczny i zachęcający :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz