Ciasto z truskawkami |
Wiosenne ciasto z truskawkami
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek , następnie utrzeć je na gładką masę z cukrem. Dodać cukier waniliowy, powoli mąkę, proszek do pieczenia, wodę i powoli miksować. Następnie do masy wlewamy olej i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone. Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Do ciasta idealnie pasują truskawki, maliny brzoskwinie czy też inne sezonowe owoce. Po upieczeniu ciasto można posypać lekko cukrem pudrem, choć to nie jest konieczne.
Smacznego :-)
15 komentarzy:
Uwielbiam takie ciasta mam podobny przepis i stosuje z tym ciastem różne owoce :)
Fajny przepis, ciasto wygląda bardzo smacznie :)
Pychotka :)
Wczoraj zrobiłam i pychootaaa!!
Cieszę się,że się udało i do tego smakowało :)))
po prostu pyszne
a jaka blache do tego ciasta najlepiej uzyc chodzi o wielkosc?
Ja piekę najczęściej w tradycyjnej prostokątnej formie czyli: 39,5 cm x 23,5 cm x 6 cm
no to ja mam wieksza blache zrobilam podwojna porcje zobaczymy co z tego bedzie bo laczenie skladnikow malo mi sie podobało ....dziwne ciasto wychodzilo ciezkie do rozmieszania
wydaje mi sie ze maki za duzo nastapenym razem jak bede robic podwojn a porcje sprobuje dac mniej maki
Nigdy nie próbowałam robić z podwójnej porcji, ale wydaje mi się że mąki może być zbyt dużo i wtedy ciasto jest zbyt gęste i za ciężkie i może nie chcieć wyrosnąć.
Pewnie dlatego że było zbyt wiele mąki, może dodać większą ilość wody następnym razem oraz ubić piankę z większej ilości białek tak by było rzadsze hmm ciężko coś doradzić. Zawsze robię w tej samej blaszce i zawsze wychodzi :)
udało sie ale jednak jedna porcja starczy wyszlo duzo ciasta ( wwysokie a balam sie ze bedzie za niskie) a malo truskawek , mogłam truskawki bardziej zatopic :)i dac ich wiecej, nastepnym razem juz wiem co i jak. Przepis bardzo dobry
Cieszę się,że jednak wyszło :))) ufff i że smakuje :) też jestem zdania,że każdy przepis najlepiej przerobić pod siebie :) Pozdrawiam serdecznie :)
Ps. Dziś rano znów piekłam ciasto tylko tym razem właśnie ze świeżych truskawek, a że miałam ich mało to dodałam jeszcze mrożone ostrężyny i malinki - wyszło pycha :) i wyjątkowo dziś urosło :)
Prześlij komentarz