poniedziałek, 30 grudnia 2013

Keks siostry Anieli

keks świąteczny 

Keks wg przepisu siostry Anieli 



Do keksa dajemy tyle samo cukru, masła i mąki, co bakalii.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 25 dag miękkiego masła- margaryny 
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie - 25 dag
  • szczypta soli

Wykonanie:

Utrzeć masło w makutrze. Wsypać cukier puder i dalej ucierać. Dodać żółtka do masy i dobrze ją utrzeć. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać dalej na gładką masę. Wsypać bakalie: 10 dag rodzynek,10 dag orzechów i 5 dag skórki pomarańczowej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubija). Delikatnie wymieszać z ciastem.

Ciasto równomiernie rozłożyć w keksówce dobrze wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą .

Piec w temp. 170 stopni przez 1 godzinę.



niedziela, 29 grudnia 2013

Paszteciki z ciasta francuskiego

paszteciki z ciasta francuskiego 

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 


Składniki:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty 
  • 1/2 kg pieczarek 
  • ok 60 g suszonych grzybów (można ciut mniej)
  • 1-2 większe cebule 
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • jajko 
  • do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane
Wykonanie : 

Kapustę wypłukać , włożyć do garnka z wodą i zagotować z dodatkiem liścia laurowego oraz kilku ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Cebulkę pokroić w drobną kostkę , lekko przyrumienić do tego dodać pokrojone w kostkę pieczarki i wszystko razem przesmażyć. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na dłuższą chwilkę. Do podduszonych pieczarek i cebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą. 
Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami. 
Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego  rozwinąć , na każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć. 
Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią  (około 15 minut). 

Takie paszteciki mogą być idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu czy przekąską sylwestrową. Podane na gorąco z czerwonym barszczykiem z pewnością posmakują nie jednej osobie. 

Smacznego :-) 

paszteciki

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Matjasy w zalewie

śledzie w zalewie octowej 


Proste w wykonaniu, a zarazem pyszne ,idealnie mogą nadawać się do zjedzenia w Wigilijny wieczór, choć nie tylko. 
U nas połowa już zniknęła :-) 

Matjasy w zalewie octowej 

Składniki: 
  • 10 płatów wymoczonych solonych śledzi 
  • 3-4 cebule 
Zalewa : 
  • 1 szklanka wody 
  • 7 łyżek octu 
  • 8 łyżeczek cukru 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • 5 ziarenek pieprzu 
  • 5 liściu laurowych 
Śledzie wymoczyć, odsączyć z wody papierowym ręcznikiem , pokroić większe kawałki. 
Cebulę pokroić w piórka. 

Przygotowane zalewy : 
Wodę, cukier i przyprawy włożyć do małego rondelka , dodać pokrojoną w piórka cebulę i pogotować razem ok 3-4 minuty. Dodać ocet , wymieszać i jeszcze chwilkę razem gotować. 
Cebulę odcisnąć z zalewy , układać na dnie naczynia w którym ,będziemy przechowywać śledzie. Układać warstwami : cebula, matjasy , cebula , matjasy , cebula. Wszystko zalać przygotowaną letnią zalewą i na wierzch dodać 2-3 łyżki oliwy. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Tak przygotowane śledzie przechowywać można w lodówce do 3 tygodni. Podawać odsączone z zalewy wraz z cebulką. 
Smacznego :-) 


matjasy 

czwartek, 19 grudnia 2013

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa 

Składniki:
  • 300-500 g świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście im więcej tym smaczniejsza zupa) 
  • 1 drobno posiekana większa cebula 
  • skrzydełko z indyka 
  • włoszczyzna : marchew, pietruszka , kawałek selera, por,
  • kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie)
  • odrobina soku z cytryny
  • pół opakowanie makaronu typu łazanki 
  • 2-3 litry wody
  • 2 łyżeczki mąki 
  • śmietana do zup i sosów 
Wykonanie:
Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą i zagotować , po tym czasie wymienić wodę na świeżą bez szumowin , dodać warzywa , ziele angielskie , liść laurowy , łyżeczkę soli i gotować. Suszone grzybki przełożyć do szklanki i zalać wrzątkiem i tak pozostawić. Świeże grzyby oczyścić i umyć , mrożone rozmrozić i przepłukać. Pokroić w większe kawałki. Do osobnego garnka przełożyć grzyby, zalać ok 1 l wody i gotować , aż do miękkości. Po ugotowaniu grzyby wraz z wywarem przecedzić przez sito i przełożyć do gotującego się wywaru ze skrzydełkiem z indyka. Pogotować jeszcze chwilkę , w momencie kiedy warzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła , a następnie dodać odrobinę zupy na patelnie chwilkę jeszcze podsmażyć wszystko i przełożyć do gotującego się garnka z zupą. 
Do zupy dodać odrobinę soku z cytryny , sól , pieprz , majeranek i ewentualnie jeśli ktoś lubi vegetę i maggi. 
W małym kubeczku dodać 2 łyżeczki mąki , odrobinę zimnej wody przegotowanej razem zamieszać i dodać 1/4 opakowania śmietany do zup i sosów. Razem wszystko zamieszać , dodać chochelkę gotującej się zupy , a następnie przelać śmietanę z mąką i woda zupy , cały czas mieszając. 
Spróbować zupę i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku wg własnych upodobań. 
Zupę podawać z makaronem łazanki .
Smacznego :-)







środa, 18 grudnia 2013

Ciasteczka owsiane z dynią

Ciasteczka owsiane z dynią 
Składniki: 

  • 2 szkl. mąki 
  • 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych górskich
  •  łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu  
  • szczypta soli 
  • 1/2 kostki  margaryny 
  • 1/2 szkl. cukru białego 
  • 1/2 szkl. cukru brązowego 
  • 1 szkl. puree z dyni 
  • 1  jajko
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich 
  • 3/4 szkl. rodzynek 
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi , sodą , cynamonem i solą. Miękką  margarynę  utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać przygotowane wcześniej puree z dyni, jajko i zmiksować. Wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką blachę z papierem do pieczenia . Ciasteczka piec 15-20 minut w temp. 180 stopniach. 

Smacznego :-) 

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Czerwona kapusta

Sałatka z czerwonej kapusty 


Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie do zrobienia jej, co prawda nie bardzo miałam chęci , ale teraz mogę jej tylko dziękować :-) Sałatka wyszła przepyszna, jest świetnym dodatkiem do obiadów. 


Kapusta czerwona 

Składniki:

  • 2 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg cebuli
  • sól 

Czerwoną kapustę poszatkować na średnich oczkach do dużej miski , cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do osobnej miski. Zasolić osobno i pozostawić tak przez 24 h. 
Na drugi dzień odcisnąć kapustę i cebulę z wytworzonego "soku" i razem wymieszać w większym naczyniu. 
Z podanych poniżej składników przygotować zalewę. 

Składniki na zalewę:


  • 1 1/2 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • liście laurowe , ziele angielskie

Wszystko razem zagotować. 
Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu. 
Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików.
Pasteryzować od zagotowania się wody ok 15-20 minut. 



Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...