wtorek, 13 września 2016

Paluszki z ciasta z serem i szynką



Smaczna i nie przesadnie kaloryczna przekąska/przegryzka jest zawsze w cenie- gdy podejmujemy gości, kibicujemy podczas meczu czy gdy urządzamy przyjęcie naszym pociechom.
Poniżej podaje przepis na zaskakująco pyszne i dość proste w wykonaniu paluszki serowo- szynkowe. Palce lizać!

Składniki:


  • 200g sera żółtego
  • 150g szynki gotowanej
  • 280g mąki
  • 2 jajka (całe)
  • 130g masła
  • 30ml mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • czarnuszka


Wykonanie:

Ser ścieramy na tarce o średnio grubych oczkach, szynkę siekamy bardzo drobno, najdrobniej jak potrafimy.

Zagniatamy ciasto z mąki, jajek, masła, mleka, dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli.
Następnie do ciasta dodajemy ser i szynkę i dobrze mieszamy wszystko, zagniatając dalej.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i tniemy na paski szerokości ok. 1cm i długości 8-10cm.

O, właśnie tak:



Następnie paski ciasta skręcamy w świderki, posypujemy czarnuszką, dociskając ziarenka palcem, i wykładamy na blachę posmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy na rumiano ok. 15 min. w temperaturze 200 stopni- termoobieg. (piekarnik należy uprzednio rozgrzać).
Podać możemy je z własnoręcznie wykonanym sosem czosnkowym, zamaczane w nim są jeszcze pyszniejsze. Smacznego!






Oryginalny przepis przeznaczony jest dla thermomixa, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykonać je jak wyżej- ręcznie. Dowolny robot kuchenny może ułatwić nam zadanie przy rozdrabnianiu sera i szynki.

W wersji na thermomix przepis wygląda następująco:

1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajka, masło, mleko i sól, wyrobić ciasto 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.
4. Dodać ser i szynkę, wymieszać 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.


Moja uwaga- ciasto na interwale wyrabiać lepiej jest dłużej niż w przepisie- 60, a nawet 90 sekund. 

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...