leczo z cukinią |
Przepis na leczo jest prosty , idealny na późne lato czy początek jesieni, kiedy to na straganach jest pełno świeżych warzyw.
Składniki :
- ok 1 kg cukinii (może być pół na pół żółta i zielona )
- 4-5 czerwonych papryk
- 500 ml wody lub bulionu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 laski kiełbasy (np. podwawelska)
- 500 g świeżych pomidorów obranych bez skórki lub pomidorów z puszki
- słodka papryka , pieprz , sól , zioła prowansalskie
- szczypta ostrej chili do smaku
-świeża bazylia (opcjonalnie )
Sposób przygotowania :
W dużym rondelku podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy cebula będzie już szklista , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zarumienić.
W między czasie pokroić kiełbasę w większe kawałki i podsmażyć na osobnej patelni.
Kiełbasę przełożyć do podsmażonej cebuli z czosnkiem.
Cukinię pokroić w krążki , jeżeli jest grubsza to w większe kawałki. Paprykę pokroić w grubą kostkę lub paski , Przełożyć wszystko do rondelka z cebulą i kiełbasą i wszystko podsmażać co jakiś czas mieszając. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek , usuwając twarde szypułki. I dodać do warzyw. Dolać wodę lub bulion . Dusić pod przykryciem aż cukinia z papryką zmiękną , od czasu do czasu mieszając. Doprawić przyprawami : cukrem , solą , pieprzem , ziołami prowansalskim, świeżo posiekaną bazylią , chili i słodką papryką. Gotować kolejne 10 min co jakiś czas mieszając.
Podawać na ciepło. Tak przygotowane leczo można również zawekować do słoików , będzie idealnym daniem na zimowe obiady.
Smacznego :-)
leczo |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz