Lasagne z cukinią |
Lasagne, czyt. "lazania", to popularne i pyszne włoskie danie, od pewnego czasu często obecne również na polskich stołach. Jesienią warto przyrządzić je nieco inaczej niż w tradycyjny sposób- świetnym mianowicie pomysłem jest zastąpienie klasycznego makaronu do lasagne pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na tym zyskuje, zapewniamy!:)
A oto, jak to zrobić:
Składniki:
-500 g mięsa mielonego
- – średnia cebula
- - czosnek
- - pomidory z puszki
- - 2 większe cukinie
- - koncentrat pomidorowy
- - ser mozzarella
- - przyprawy : cukier , sól , pieprz , suszone oregano bazylia , oliwa z oliwek
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.
Beszamel- składniki:
masło – 2-3 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki
mleko – 300 ml
sól
pieprz
gałka muszkatołowa – 1 szczypta
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Każdy plaster smarujemy niewielką ilością oliwy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plastry odkładamy na bok.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami grillowanego cukinii (w jednej warstwie), wylewamy część beszamelu, rozkładamy farsz mięsny. Plastry cukinii układamy, zostawiając środek pusty. Do środka nalewamy beszamel i posypujemy odrobiną oregano.Układamy pokrojony w plastry ser mozzarella. Na wierzch układamy kolejną , ostatnią warstwę grillowanej cukinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz