domowy ajwar |
Ta wielce smaczna pasta jest potrawą kuchni bałkańskiej (a dokładniej- serbskiej), a przyrządza się ją z papryki, bakłażanów i pomidorów, z dodatkiem czosnku, cebuli, octu i przypraw.
Przy okazji każdego pobytu w Chorwacji przywozimy do kraju zapas kilku słoiczków Ajvaru, choć obecnie nie ma żadnego problemu z zakupieniem go w polskich sklepach- ale wiadomo, "oryginalny" lepszy. Chyba;)
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wyprodukować pyszny ajvar samemu, składniki są łatwo dostępne, wprawdzie potrawa jest nieco czasochłonna, ale wspaniały smak i uniwersalność zastosowania wynagrodzi z pewnością czas spędzony w kuchni!
Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak się do sporządzania ajvaru zabrać:
Składniki:
-2kg papryki czerwonej
-3 bakłażany
-2-3cebule
-6-7 pomidorów
-1 papryczka chilli
-2 łyżki soli
-2-3 łyżki octu
-3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
-1 główka czosnku
-50ml oliwy
-2 łyżki cukru
Paprykę przekrawamy na pół, usuwając gniazda nasienne. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa, czyli paprykę- skórką do góry, to ważne,
bakłażany- również przekrojoną stroną do góry, cebulę i
czosnek) układamy na blasze w piekarniku i pieczemy ok. 30 minut
w temperaturze 200st, z funkcją grilla, o ile jest dostępna. .
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
Gdy papryka przypiecze się z wierzchu, układamy gorącą w misce, przykrywamy
woreczkiem foliowym i czekamy pół godziny- po tym czasie skórka powinna łatwo odchodzić. Tym niemniej ręczne obieranie papryki ze skórki jest najtrudniejszą częścią produkcji ajvaru. Podobnie postępujemy z bakłażanem, obieramy go ze skóry, lub gdyby ciężko odchodziła, dokładnie wydrążamy miąższ.
Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, mielimy maszynką lub blendujemy, dodajemy posiekaną papryczkę chili, sól, cukier, ocet, oliwę, wędzoną paprykę, i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania właściwej gęstości, szacunkowo od 45 do 90 minut.
Gorący ajvar nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.
Gotowe, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz