środa, 12 października 2016

Faszerowany bakłażan i cukinia


Faszerowany bakłażan i cukinia

Idealne danie na jesienny obiad ,bardzo proste w wykonaniu , a zarazem bardzo smaczne.

Składniki :
- 2 średnie bakłażany
- 1 średnia cukinia
- 3/4 szklanki ryżu
- 600 g mięsa mielonego
- 500 ml bulionu
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy : sól , pieprz , tymianek , bazylia

Wykonanie :

Ryż gotujemy na półtwardo. Bakłażany i jedną cukinię dokładnie myjemy , kroimy wzdłuż na łódeczki , łyżeczką wydrążamy miąższ. Wydrążone warzywa lekko solimy. Miąższ z cukinii i bakłażana kroimy w kostkę . Jedną cebulę obieramy i siekamy również. Cebulę wraz z czosnkiem lekko podsmażamy na oliwie z oliwek , dodajemy pokrojony miąższ z cukinii i bakłażana i wszystko razem smażymy do momenty aż warzywa będą miękkie , ale nie rozpadną się. Na drugiej patelni podsmażamy lekko mięso , następnie dodajemy do niego usmażone warzywa i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy ,a następnie przyprawiamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy bakłażana i cukinię , a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy bulion. Połową bulionu podlewamy cukinię i bakłażana. Całość pieczemy w piekarniku ok 35-40 minut.


Sos z cukinii:

- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
-przyprawy :sól, pieprz , tymianek
- pozostała część bulionu

Cukinię myjemy , siekamy wraz z cebulą w kostkę i podsmażamy do miękkości na patelni , podlewamy bulionem i przyprawiamy. Całość miksujemy blenderem na gładki sos.
Tak przygotowanym sosem polewamy upieczone faszerowane warzywa.
Bon Appétit! 






Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...