środa, 19 października 2016

Ciasto malinowa chmurka



W tematyce ciast poruszamy się zawsze z ostrożnością, miewaliśmy swoje wzloty i upadki, i przyznajemy bez zażenowania, że są w tej dziedzinie znacznie lepsi specjaliści niż my;) Tym niemniej jest kilka takich ciast, które możemy uznać za nasze ulubione, a wręcz za swoiste "specialite de la maison". Kiedy moja żona zdecyduje się na ich upieczenie, muszę zmobilizować całą swoją silną wolę i powściągliwość, bo mógłbym wyjadać je kawałkami, całymi talerzami, a nawet blaszkami;) Do tych smakołyków z pewnością zalicza się właśnie Malinowa Chmurka. Każdorazowo jej pojawienie się na stole wywołuje u mnie uśmiech od ucha do ucha- czego i Wam serdecznie życzę!:)


Zatem bierzemy się do pracy:


Malinowa chmurka
Ciasto: 


  • 6 żółtek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 20 dkg mąki 
  • 15 dkg margaryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki.



Beza: 
  • 6 białek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 paczki migdałów w płatkach
Białka ubić z cukrem, ciasto posmarować tak otrzymaną bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. 

Masa: 
  • 1/2 l śmietany kremówki 
  • 2 fixy do śmietany kremówki 
  • 2 serki mascarpone, ew. bieluch
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin 
  • 2 galaretki malinowe 
Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin. 
Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie. 
Na upieczone ciasto rozłożyć tężejącą galaretkę , następnie krem i przykryć drugim ciastem. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...