poniedziałek, 21 listopada 2016

Wołowina suszona- beef jerky


Wołowina suszona- beef jerky


Suszona wołowina (ang. beef jerky), jedna z ulubionych przekąsek braci Amerykanów za wielką wodą, u nas nie zdobyła dotąd szczególnej popularności. A szkoda, gdyż jest nie tylko całkiem smacznym małym-co-nieco do przekąszenia, ale również łatwym w transporcie, bo zajmującym niewiele miejsca i bardzo lekkim, a przy tym pełnowartościowym, obfitującym w białko i inne cenne składniki pożywieniem, które można zabrać ze sobą na wyprawę, wycieczkę, spacer, piknik- każdy rodzaj aktywności outdoorowej. Albo równie dobrze zagryzać przed telewizorem...

Cały proces jej wykonania sprowadza się do pocięcia mięsa na paski, zamarynowaniu go i wysuszeniu.
Przy czym marynatę można przygotować na wiele różnych sposobów i śmiało eksperymentować, mięso przyjmie takie smaki jakie do marynaty dodamy, proponuję dodać własne ulubione zioła i przyprawy. Poniżej moja wersja:

BEEF JERKY- SKŁADNIKI:

-500g dobrej jakości chudego mięsa wołowego (np. ligawy)

-marynata: sos sojowy, ocet balsamiczny, czerwona ostra papryka, suszony czosnek, sól (nie przesadzamy z jej ilością!), pieprz, oliwa z oliwek

BEEF JERKY- WYKONANIE:

1. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 0,5-1cm, tak cienkie jak uda nam się uzyskać, a następnie na paski szerokości ok. 1cm

2. Przygotowujemy marynatę- ja zmieszałem nieco sosu sojowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek, dodając suszony czosnek, ostrą paprykę, sól (niedużo!) i pieprz

3. Dokładnie obtaczamy wszystkie paski mięsa w marynacie, pozostawiamy w szczelnym naczyniu w lodówce na 24 godziny





4. Dokładnie osuszamy każdy pasek na papierowym ręczniku i spłaszczamy, np. pomiędzy dwoma deskami do krojenia

5. Nadziewamy paski wołowiny np. na patyki do szaszłyków lub nawlekamy na nitkę i suszymy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 50-60 stopni przez ok. 7-8 godzin.
Suszarka do grzybów też będzie odpowiednia.



6. Dosuszamy w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni.

Gotowe!

Po wyjęciu z piekarnika wołowina powinna być sucha, ale jeszcze elastyczna- nie zeschnięta na wiór. Warto więc w trakcie suszenia sprawdzić, czy nie pora wyciągnąć jej wcześniej.

Tak przygotowane beef jerky możemy przechowywać i spożyć nawet do miesiąca od przygotowania!
Efekt końcowy na pierwszy rzut oka nie wygląda może ciekawie, ale zapewniam, że smakuje znacznie lepiej, zwłaszcza jeśli użyliśmy marynaty z ulubionych przypraw!



Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...