sobota, 12 listopada 2016

Buraczki zasmażane

buraczki zasmażane


Buraczki zasmażane

Składniki:

  • 1 kg buraczków
  • sól, pieprz
  • cukier 
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki 


Buraki umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości .Ostudzić , a następnie obrać ze skóry i zetrzeć. Najczęściej ścieram na drobnych oczkach na tzw, papkę, ale oczywiście można na wiórki , wg uznania. Masło rozpuścić na patelni, a na rozgrzane wsypać mąkę i podsmażyć. Wrzucić buraczki, wymieszać i podsmażać chwilę. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem , cukrem oraz odrobiną octu. Zasmażane buraczki to idealny dodatek do niedzielnego obiadu.Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu. Smacznego.




1 komentarz:

Krysia pisze...

Buraczki to mój ulubiony dodatek do obiadu :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...