buraczki zasmażane |
Buraczki zasmażane
Składniki:
- 1 kg buraczków
- sól, pieprz
- cukier
- 1/2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Buraki umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości .Ostudzić , a następnie obrać ze skóry i zetrzeć. Najczęściej ścieram na drobnych oczkach na tzw, papkę, ale oczywiście można na wiórki , wg uznania. Masło rozpuścić na patelni, a na rozgrzane wsypać mąkę i podsmażyć. Wrzucić buraczki, wymieszać i podsmażać chwilę. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem , cukrem oraz odrobiną octu. Zasmażane buraczki to idealny dodatek do niedzielnego obiadu.Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu. Smacznego.
1 komentarz:
Buraczki to mój ulubiony dodatek do obiadu :)
Prześlij komentarz