PROSTY PRZEPIS NA DOBRĄ PIZZĘ
Pizza nie od dziś stanowi jedno z ulubionych dań milionów ludzi na wszystkich kontynentach. Jej korzenie sięgają XVIII-wiecznych Włoch a konkretnie Neapolu, w wieku XX wraz z włoską emigracją trafiła do USA, gdzie szybko stała się niezwykle popularną potrawą.
Podstawowym sekretem smacznej pizzy jest zrobienie dobrego ciasta. Pozostałe składniki można dowolnie modyfikować i dobierać wg własnego upodobania. Podstawą jest ciasto.
Ten prosty przepis pozwoli nam przygotować pizzę na smacznym, puszystym cieście, w raczej mało włoskim, a bardzo amerykańskim stylu, typu focaccia- podobnym do znanego z Pizzy Hut ciasta Pan.
Ten typ ciasta uwielbiają w szczególności młodsi (i najmłodsi) smakosze:)
JAK ZROBIĆ PIZZĘ NA PUSZYSTYM CIEŚCIE?
CIASTO NA PIZZĘ- SKŁADNIKI:
-500g mąki typ 650 (lub wyższy)
-łyżka stołowa oliwy z oliwek
-50g świeżych drożdży
-200ml przegotowanej, letniej wody
-łyżeczka cukru
-pół łyżeczki soli
CIASTO NA PIZZĘ- WYKONANIE:
1. W 200ml wody wymieszać drożdże, cukier i sól aż do całkowitego rozpuszczenia
2. Na stolnicę wysypać mąkę, w środek partiami wlewać roztwór wody i drożdży i wyrabiać ciasto.
W trakcie dodać łyżkę oliwy. Jeśli wyrabiane ciasto wygląda na suche- dodać jeszcze trochę wody. Jeśli
na zbyt rzadkie i kleiste- podsypywać stolnicę mąką do uzyskania optymalnej konsystencji. Wyrabiać ciasto energicznymi ruchami jeszcze przez chwilę.
3. Odstawić ciasto do miski w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką lub folią i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Rozwałkować ciasto do uzyskania kształtu zbliżonego do posiadanej formy w której będzie pieczone. Środek powinien być cieńszy, boki nieco grubsze. Przełożyć na blaszkę i wyrównać kształt, najlepiej wałkując z pomocą specjalnego, krótkiego wałeczka.
UWAGA: można uformować wysokie ranty wychodzące na boki blaszki- w celu zapieczenia w nim dodatkowego żółtego sera. W takim przypadku w rantach układamy paski mozarelli i zlepiamy boki do środka. Na zdjęciu- ponieważ całą mozarellę starłem do posypania pizzy z wierzchu- użyłem pasków zwykłego goudy. Być może mało profesjonalne, ale też się sprawdza!:)
PIZZA- POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Tu obowiązuje wspomniana dowolność, nawet w przypadku sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja:
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- ok. 50ml ketchupu
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 250g szynki
- puszka kukurydzy
- duża, czerwona cebula
- 150g salami
- 300g sera mozarella
- przyprawy: sól, oregano, bazylia
WYKONANIE:
5. Koncentrat i ketchup mieszamy, dodajemy łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii, szczyptę soli.
Otrzymanym sosem smarujemy równomiernie całą powierzchnię pizzy.
6. Cebulę drobno siekamy, i szklimy z odrobiną oleju na patelni, odstawiamy do miski. Pieczarki kroimy na grube plasterki, podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta.
7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry i rozkładamy, kukurydzę odsączamy i wysypujemy równomiernie na wierzch.
8. Ser mozarella ścieramy na tarce na grubych oczkach, rozsypujemy po całej powierzchni pizzy.
9. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-18 minut, aż ciasto wyrośnie a ser się stopi i lekko zrumieni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz