Biała kiełbasa, odpowiednio przyrządzona, bywa naprawdę bardzo smaczna- i nie wątpię że zajmuje wysokie miejsce na liście kulinarnych przysmaków wielu osób. W tym celu trzeba jednak najpierw kupić (lub wykonać!) smaczną, białą kiełbasę, a następnie- odpowiednio ją przyrządzić. Na przykład w sposób podany poniżej...
JAK PRZYRZĄDZIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ Z PIWEM, MIODEM I MUSZTARDĄ?
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM Z MIODEM I MUSZTARDĄ- SKŁADNIKI:
-1 kg białej kiełbasy surowej (może być również parzona)
-3 średnie cebule
-3 łyżeczki miodu
-4 łyżeczki musztardy
-150ml piwa jasnego
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili (lub pieprz cayenne)
Musztarda powinna być typu francuskiego, czyli z całymi ziarnami gorczycy, a najlepiej z dodatkiem czerwonego wina. Jednak ja pozostałem wierny swojemu ulubionemu, łagodnemu kremowi z gorczycy z miodem, zwłaszcza w perspektywie mieszania jej w tym przepisie z miodem właśnie.
...a firma Ankorp (Konik) i pasieka Szeligów, o browarze nie mówiąc, mają przy okazji darmową reklamę;)
Rzut oka na składniki:
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM Z MIODEM I MUSZTARDĄ- WYKONANIE:
1. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni z odrobiną oleju, i najlepiej od razu ją solimy
2. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy- odrobinę pieprzu, małą szczyptę chili lub cayenne i większą- słodkiej papryki, wlewamy piwo, mieszamy z cebulą i przyprawami.
3. Miód mieszamy z musztardą do uzyskania jednolitego kremowego sosu
4. Do naczynia wykładamy kiełbasę, smarując każdą z osobna sosem
5. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 40 minut.
Gotowe- smacznego!
Oryginalny przepis zaczerpnąłem z bloga Smaczna Pyza lekko modyfikując na swoją modłę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz