sobota, 15 października 2016

Surówka z pora

surówka z pora i jabłka
Por to często niedoceniane warzywo, a przecież posiada wiele cennych składników, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Zawiera sporo wapnia, sodu, potasu, cynku, chloru, żelaza i fosforu, białek, węglowodanów, a także witamin.  Warto wiedzieć, że dwubarwność łodygi pora definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym jej intensywność w smaku. Biała część jest łagodniejsza, zielona – ostrzejsza i niesłusznie traktowana jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych.
W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować.

Surówka z pora i jabłka

Składniki:
- 1 por
- 1 większe jabłko
- majonez + śmietana
- cukier , sól , pieprz

Pora umyć pod bieżącą wodą, posiekać w półplasterki i  sparzyć wrzątkiem. Wymieszać z jabłkiem startym na tarce , połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na chwile do przegryzienia się.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...