zupa cebulowa |
Francuska zupa cebulowa
Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe.
Pożywna, a zarazem smaczna zupa cebulowa to dobry wybór w w okresie jesienno-zimowym.Zupa ta wywodzi się z prostej, rustykalnej kuchni, z czasów gdy cebula była jednym z łatwiej dostępnych warzyw. Z czasem jej receptura zmieniała się. Zaczęto ją gotować na bulionie zamiast wody , z dodatkiem białego wina i koniaku.
Tego trzeba spróbować!
Francuska zupa cebulowa- składniki / na ok 6 porcji :
- 900 g obranej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1,5 l bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej)
- 4 ząbki czosnku
- 60 ml koniaku
- 250 ml białego wytrawnego wina
- sól , tymianek , pieprz
- dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu comté lub gruyère)
Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki , czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Wrzucić cebulę i smażyć co jakiś czas mieszając na średnim ogniu , tak by się nie przypaliła. Smażyć ok 30 min aż cebula będzie skarmelizowana , ale nie przypalona. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek oraz wlać białe wino. Smażyć wszystko razem ok 2-3 min. Następnie dodać gorący bulion. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem , tymiankiem. Dodać brandy i jeszcze gotować ok 30 min. Kromki chleba lub bagietki opiekamy w tosterze lub piekarniku. Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni.
zupa cebulowa |
Uwagi :
Zupę cebulową można też zagęścić mąką : gdy cebula jest już dobrze skarmelizowana, dodajemy mąkę i mieszamy dusząc przez ok. minutę lub dwie, później zaś dodajemy wino i bulion, jak w przepisie powyżej.
Smacznego :-)
zupa cebulowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz