piątek, 28 października 2016

Francuska zupa cebulowa

zupa cebulowa


Francuska zupa cebulowa 

Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. 
Pożywna, a zarazem smaczna zupa cebulowa to dobry wybór w w okresie jesienno-zimowym.Zupa ta wywodzi się z prostej, rustykalnej kuchni, z czasów gdy cebula była jednym z łatwiej dostępnych warzyw. Z czasem jej receptura zmieniała się. Zaczęto ją gotować  na bulionie zamiast wody , z dodatkiem białego wina i koniaku. 
 Tego trzeba spróbować!



Francuska zupa cebulowa- składniki / na ok 6 porcji : 
  •  900 g obranej cebuli 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1,5 l bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej) 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 60 ml koniaku 
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • sól , tymianek , pieprz
  • dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu comté lub gruyère)
Zupa cebulowa- wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki , czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Wrzucić cebulę i  smażyć co jakiś czas mieszając na średnim ogniu , tak by się nie przypaliła. Smażyć ok 30 min aż cebula będzie skarmelizowana , ale nie przypalona. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek oraz wlać białe wino. Smażyć wszystko razem ok 2-3 min. Następnie dodać gorący bulion. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem , tymiankiem. Dodać brandy i jeszcze gotować ok 30 min. Kromki chleba lub bagietki opiekamy w tosterze lub piekarniku. Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni.

zupa cebulowa
Uwagi : 

Zupę cebulową można też zagęścić mąką : gdy cebula jest już dobrze  skarmelizowana, dodajemy mąkę i mieszamy dusząc przez ok. minutę lub dwie, później zaś dodajemy wino i bulion, jak w przepisie powyżej.
Smacznego :-) 


zupa cebulowa

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...