środa, 11 stycznia 2017
Sernik Rosa
Wśród wielu różnych przepisów na sernik, jeden zajmuje u nas szczególne miejsce- przepis na sernik rosa, zwany również "sernikiem z rosą"- a to dla jego wyjątkowej puszystości, delikatności, kruchości, i aksamitnego smaku. Cudna rosa na powierzchni sprawia dodatkową przyjemność podczas "pożerania wzrokiem...;-)
SERNIK ROSA- SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI- CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 30g cukru (ok. 1 1/2 łyżki stołowej)
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki zagnieść energicznie aż do uzyskania jednolitego ciasta
2. Rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką
3. Delikatnie przełożyć do natłuszczonej blaszki
SKŁADNIKI- MASA SEROWA + PIANKA:
- 1kg twarogu półtłustego (na wagę- nie z wiaderka!)
- 250g cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- ok. 650ml mleka (3 pełne szklanki)
- 1/2 szklanki oleju
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 100g cukru pudru
- szczypta soli
WYKONANIE:
1. Ser zmielić dwukrotnie na gładką masę, przełożyć do miski
2. Dodać żółtka, cukier, zmiksować
3. Cały czas miksując, dodać budyń, wlać powoli mleko i olej
4. Płynną masę wylać na ciasto
5. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni
6. Pod koniec pieczenia ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli, w trakcie ubijania
stopniowo dodawać cukier puder
7. Wyjąć ciasto, wyłożyć na nie pianę i piec kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni
UWAGA: Po upieczeniu piana powinna być lekko zrumieniona, ale nie brązowa, dlatego jeśli piekarnik grzeje bardzo mocno, należy zredukować temperaturę.
8. Odstawić do wystudzenia na co najmniej 2 godziny przez pokrojeniem.
Przepiękne kropelki rosy powinny pojawić się na powierzchni ciasta po upływie ok 2 godzin.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Ciekawy przepis. :)
https://jaglusia.wordpress.com/
U mnie sernik to jedno z bardziej lubianych ciast w domu :) Zapraszam też do mnie na bloga, m.in na sałatkę z duszoną rzodkiewką
smakowicie wygląda:)
uwielbiam ten sernik!
Prześlij komentarz