hummus z dyni |
Hummus z dyni to smak, którego jeszcze nie znałam, ale że uwielbiam eksperymenty w kuchni , a do tego od jakiegoś już czasu jestem wielką miłośniczką dyni, musiałam ten przepis koniecznie wypróbować.
W sezonie jesiennym przygotowałam do słoików puree dyniowe i teraz kiedy tylko mamy ochotę sięgamy po przetwory z naszej małej spiżarni :-) a dokładniej zimnej, ciemnej blokowej piwnicy.
Przepis zaczerpnęłam z blogu Dorota smakuje nieco go zmodyfikowałam pod siebie.
hummus z dyni |
hummus z dyni |
Składniki:
1,5 szklanka puree z dyni
2-3 łyżki łyżki pasty tahini (lub 3-4 łyżek ziaren sezamu i łyżka oliwy)- w moim przypadku były to właśnie ziarna sezamu
1 łyżka soku z limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mielonego kminku
sól , pieprz , czerwona czubryca,
Wykonanie:
Akurat nie miałam gotowej pasty tahini więc postanowiłam ją wykonać sama, ziarna sezamu lekko zarumieniłam na suchej patelni. Następnie dodałam do nich oliwę i blenderem stworzyłam jedną masę. Do miseczki przełożyłam puree z dyni ,do tego dodałam pastę z sezamu, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek a następnie sok z limonki i pozostałe przyprawy. Wszystko razem wymieszałam na gładką masę. Jeśli podczas miksowania masa wydaje nam się zbyt gęsta możemy dołożyć łyżkę oliwy lub wody.
Smacznego :)
5 komentarzy:
znam z cieciorki, ale z dyni - mniam! :-)
pozdrawiam,
Szana!
świetne! próbuję wyobrazić sobie jak to smakuje :) szkoda, że nie mam dyni...
Bardzo lubię tradycyjny hummus, z dyniowym się jeszcze nie spotkałam. Wygląda zachęcająco :)
polecam,jeśli lubisz takie smaki :)
bardzo mi miło :) smacznego i pozdrawiam :)
Prześlij komentarz