ciasto kilimandżaro |
Przepis pochodzi z książki " 183 nowe przepisy" siostry Anastazji, niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne , idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam.
Ciasto Kilimandżaro
Składniki na ciasto ciemne:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła lub margaryny
Polewa czekoladowa:
- tabliczka czekolady gorzkiej
- pół łyżki masła
- 2 - 3 łyżki wody
- skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej -wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.
Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-)
Smacznego :-)
26 komentarzy:
Pięknie wygląda !
dziękuję :)
Ale apetyczne ciasto!
Cudowne ciasto, wygląda przepysznie !!!
wygląda doskonale!
bardzo fajne ciasto!
Robiłam je kiedyś, mojej rodzince tak zasmakowało, że podjeli się jego zrobienia nawet kilka razy. Pozdrawiam.
Te wszystkie warstwy na takie proste nie wyglądają, wręcz przeciwnie bym rzekła... ;) Musiało smakować bosko :)
Oj tak tylko wyglądają :) nie jest aż tak źle :)
Lubię, kiedyś robiłam częściej:)
wygląda bajecznie.Przepis juz zaraz dukuję a na komunie synka 25 maja napewno upiekę.Mam nadzeję że nic nie pokręcę i taki właśnie mi się uda:-)))))))
Z pewnością wszystko wyjdzie idealnie,trzymam kciuki :) powodzenia :)
Suer wygląda, chyba już wiem co będę piekł w weekend. :) Dzięki Gosiu!
czekam na recenzje :)
W sobotę piekę , tak pięknie wygląda- na pewno tak samo smakuje, jak upiekę odezwę się!!!!!!!!!!!
napewno smaczne .
i jak wyszło ? :)
Siostra Anastazja wymyśla czasochłonne przepisy, ale efekt końcowy jest pyszny :) Piękne ciasto Ci wyszło!
Zrobiłam to ciasto w zeszły wtorek. NIEBO! w środę wieczorem nie było na blaszce ani kawałka! pyszota ;)
Czy moglabym poprosić jakie ma mieć mniej więcej wymiary blaszka? Z góry dzięki :)
Bardzo mnie to cieszy :)
To uniwersalna blaszka o wymiarach: długość: 39,5 cm a szerokość: 23,5 cm
pyszne ciasto :) pierwszy raz porobowalam ns imieninach u kokezanki. Teraz bede robic w domu :-)
Anita.Ciasto bardzo smaczne.Polecam.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
Nie spotkałam się wcześniej z tym przepisem, więc trzeba wypróbować-może w czasie zbliżających się świąt. Piekę wtedy kilka ciast bo jesteśmy strasznymi łasuchami. Moją obowiązkową pozycją jest klasyczne ciasto czekoladowe. Moje zawsze wychodzi idealne b korzystam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ Myślę, że każdy wielbiciel czekoladowych wypieków powinien tam zajrzeć.
Prześlij komentarz