sobota, 6 kwietnia 2013

Ciasto Kilimandżaro

ciasto kilimandżaro
Przepis pochodzi z książki " 183 nowe przepisy" siostry Anastazji, niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne , idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam.


Ciasto Kilimandżaro 

Składniki na ciasto ciemne: 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
Masa jabłkowa: 
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny
Polewa czekoladowa:
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe
Ciasto Kilimandżaro
Wykonanie: 
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części. 
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej -wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-) 

Przepisy Siostry Anastazji





26 komentarzy:

lutka40 pisze...

Pięknie wygląda !

GosieK pisze...

dziękuję :)

ola in the kitchen pisze...

Ale apetyczne ciasto!

Samantha pisze...

Cudowne ciasto, wygląda przepysznie !!!

Marta pisze...

wygląda doskonale!

toPestka! pisze...

bardzo fajne ciasto!

Daria Anna pisze...

Robiłam je kiedyś, mojej rodzince tak zasmakowało, że podjeli się jego zrobienia nawet kilka razy. Pozdrawiam.

gin pisze...

Te wszystkie warstwy na takie proste nie wyglądają, wręcz przeciwnie bym rzekła... ;) Musiało smakować bosko :)

GosieK pisze...

Oj tak tylko wyglądają :) nie jest aż tak źle :)

wiosenka27 pisze...

Lubię, kiedyś robiłam częściej:)

Anonimowy pisze...

wygląda bajecznie.Przepis juz zaraz dukuję a na komunie synka 25 maja napewno upiekę.Mam nadzeję że nic nie pokręcę i taki właśnie mi się uda:-)))))))

GosieK pisze...

Z pewnością wszystko wyjdzie idealnie,trzymam kciuki :) powodzenia :)

mario pisze...

Suer wygląda, chyba już wiem co będę piekł w weekend. :) Dzięki Gosiu!

GosieK pisze...

czekam na recenzje :)

Anonimowy pisze...

W sobotę piekę , tak pięknie wygląda- na pewno tak samo smakuje, jak upiekę odezwę się!!!!!!!!!!!

Anonimowy pisze...

napewno smaczne .

GosieK pisze...

i jak wyszło ? :)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Siostra Anastazja wymyśla czasochłonne przepisy, ale efekt końcowy jest pyszny :) Piękne ciasto Ci wyszło!

Anonimowy pisze...

Zrobiłam to ciasto w zeszły wtorek. NIEBO! w środę wieczorem nie było na blaszce ani kawałka! pyszota ;)

Anonimowy pisze...

Czy moglabym poprosić jakie ma mieć mniej więcej wymiary blaszka? Z góry dzięki :)

GosieK pisze...

Bardzo mnie to cieszy :)

GosieK pisze...

To uniwersalna blaszka o wymiarach: długość: 39,5 cm a szerokość: 23,5 cm

Anonimowy pisze...

pyszne ciasto :) pierwszy raz porobowalam ns imieninach u kokezanki. Teraz bede robic w domu :-)

Anonimowy pisze...

Anita.Ciasto bardzo smaczne.Polecam.

Monika Zawadzka pisze...

Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

Karolina pisze...

Nie spotkałam się wcześniej z tym przepisem, więc trzeba wypróbować-może w czasie zbliżających się świąt. Piekę wtedy kilka ciast bo jesteśmy strasznymi łasuchami. Moją obowiązkową pozycją jest klasyczne ciasto czekoladowe. Moje zawsze wychodzi idealne b korzystam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ Myślę, że każdy wielbiciel czekoladowych wypieków powinien tam zajrzeć.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...